Sorsalintujen määrä on jopa puolittunut – syyksi epäillään vesistöjen rehevöitymistä

”Sorsakantojen tila ei ole mairitteleva. Varsinkin rehevillä sisävesillä vesilintukannat ovat taantuneet voimakkaasti. Sen sijaan karujen vesistöjen lajeilla menee paremmin”, kertoo akatemiatutkija Aleksi Lehikoinen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Tuoreiden seurantatietojen mukaan rehevien kosteikkojen vesilintukannat ovat arviolta puoliintuneet kolmessa vuosikymmenessä.

Sinisorsakanta on kasvanut hiukan, mutta monilla muilla lajeilla, kuten haapanalla, jouhisorsalla ja tukkasotkalla, kannat ovat pienentyneet jo pitkään.

Merilinnuista taantuvia ovat muun muassa haahka ja maailmanlaajuisesit uhanalainen alli.

Tärkeimpiä syitä vesilintukantojen taantumisen syitä on rehevöityminen. Se johtaa vesistöjen umpeenkasvuun sekä vesilinnuille sopivan ravinnon vähenemiseen.

Veden sameneminen vaikuttaa paitsi vesikasveihin, jotka ovat sorsien tärkeää ravintoa. Lisäksi rehevöityminen lisää särkikaloja, jotka kilpailevat samasta ravinnosta vesilintujen kanssa. Merellä vesilintujen määrään vaikuttavat myös esimerkiksi petojen lisääntyminen ja sinisimpukkatilanne.

Suomella on merkittävä rooli vesilintukantojen elvyttämisessä. Vaikka muuttolintuina sorsat eivät tunnustakaan maiden rajoja, Suomi on EU:n alueella keskeinen pesimäalue. Muissa Euroopan maissa sorsat lähinnä talvehtivat.

Sorsalintujen määrä on jopa puolittunut – syyksi epäillään vesistöjen rehevöitymistä – Vesistöt – Kotimaa – Helsingin Sanomat.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.