Metsien suojelu Metso-ohjelman loppu häämöttää – syynä metsäkeskuksen vähentyneet henkilöstöresurssit

Metsien suojelu on edennyt Metso-ohjelmassa aikataulussa. Sen sijaan ympäristötukeen ja luonnonhoitoon tarvittaisiin tavoitteiden saavuttamiseksi kaksinkertainen määrä resursseja nykyiseen verrattuna.

Ympäristöministeriö saavutti viime vuoden loppuun mennessä 77 prosenttia Metso-ohjelman suojelutavoitteestaan.

Maa- ja metsätalousministeriön ympäristötuen ja luonnonhoidon kokonaistavoitteesta on saavutettu vasta vajaat 60 prosenttia.

Ministeriöt kertoivat tuoreista luvuista tänään tiistaina

Maa- ja metsätalousministeriön neuvottelevan virkamiehen Ville Schildtin mukaan ero selittyy sekä maa- ja metsätalousministeriön määrärahojen vähentymisenä että metsäkeskuksen pienentyneillä henkilöstöresursseilla.

”Vajaus johtuu siitä, että Metso-ohjelman maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan määrärahoja lähdettiin leikkaamaan 2010-luvun alkuvuosina.

Ensin määrärahat tippuivat 10–12 miljoonasta kuuteen, jonka jälkeen Sipilän hallitus leikkasi niitä vielä kolme miljoonaa lisää. Sen jälkeen määrärahoja lisättiin hiljalleen, ja nyt ollaan noin seitsemässä miljoonassa.”

Vaikka rahoitusta lisättiin leikkausten jälkeen, ei Suomen metsäkeskus pystynyt käyttämään kaikkia määrärahoja.

Työntekijöitä oli siirretty toisiin tehtäviin, ja kun rahaa tulikin taas lisää, ei työntekijöitä enää ollut riittävästi käytettävissä.

Henkilöstöä kuormittivat myös vuonna 2015 voimaan tullut uusin kemeralaki sekä metsäkeskuksen uudet tietojärjestelmät kuormittivat henkilöstöä.

Hallitusohjelman mukaisesti vuoden 2020 valtion talousarvioon tuli sadan miljoonan euron lisärahoitus luonnonsuojeluun.

Potista noin kymmenesosa suunnattiin maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle, ja siitä kaksi miljoonaa euroa Metso-ohjelmaan.

Vuonna 2019 kymmenvuotisia ympäristötukisopimuksia tehtiin noin 2 400 hehtaarille.

”Käytännössä toteutus tulisi kaksinkertaistaa, jotta tavoitteeseen päästäisiin, kun koko ajan on jääty hieman jälkeen”, Schildt sanoo.

Vuosina 2021–2025 Metso-kohteita tulisi toteuttaa vuosittain noin 6 000 hehtaaria.

Schildtin mukaan kuluvan vuoden 7 miljoonan euron määräraha riittää kuitenkin vain 3 000 hehtaariin, joten myös määrärahat pitäisi tuplata.

Määrärahojen täysimääräinen hyödyntäminen vaatisi Schildtin mukaan myös metsäkeskuksen saaman valtionavun korottamista useammalla miljoonalla.

Lähde: Metson loppu häämöttää: Maa- ja metsätalousministeriö jäänee tavoitteestaan, vaikka ohjelman rahoitusta lisättäisiin – syynä metsäkeskuksen vähentyneet henkilöstöresurssit – Metsä – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Metsänhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.