Hirvikoira | Itäsiperianlaika – kolmesta laikarodusta jalostamattomin ja alkukantaisin

Itäsiperianlaika

Itäsiperianlaika voidaan jakaa alkuperäisten esiintymisalueiden mukaan viiteen kantatyyppiin: Evenki-tyyppi, Irkutsk-tyyppi, Jakutia-tyyppi, Amur-tyyppi ja Tofolar-tyyppi.

Itäsiperianlaika omaa huomattavan voimakkaan riista-ja metsästysvietin, joka suomessa on ohjautunut lähinnä hirvelle, karhulle, ilvekselle sekä turkisriistalle ja linnustukseen.

Rodulle ominaista on pettämätön suuntavaisto. Aisteista erityisesti haju- ja kuuloaisti ovat tarkat.

Liikkeet ja reaktiot ovat nopeat.

Riistaa hakiessaan itäsiperianlaika liikkuu vauhdikkaasti suhteellisen laajalla alueella ja riistan se löytää useimmiten ilmavainulla, kuulon avulla taikka jäljittämällä. Haukkuääni on kuuluva, soinnukas, riistalajin ja tapahtumien kulun ilmoittava.

Tämä voimakasrakenteinen koira on luonteeltaan vilkas, mutta tasapainoinen.

Sen karva on pitkää ja tiheää. Se on väriltään harmaan, mustan ruskean ja valkoisen vivahteikas. Sen ihannesäkäkorkeus on 55-64 cm ja nartuilla 51-60 cm.

Itäsiperianlaika on pysäyttävä metsästyskoira

Metsästyskausi alkaa vesilinnun pyynnillä ja karhun metsästyksellä, mihin se soveltuu hyvin kokonsa, nopeutensa ja ennen kaikkea rohkeutensa ansiosta.

Hirvenmetsästykseen itäsiperianlaikaa käytetään ehkä eniten, yksi tekijä on varmasti koiran erittäin hyvä tottelevaisuus – se saadaan tarvittaessa haukultakin pois.

Itäsiperianlaika on ollut kolmesta laikarodusta jalostamattomin ja alkukantaisin metsästyspystykorva. Kritisoidusta suppeasta tuontikoirakannasta on kuitenkin ollut etua suomalaisen itäsiperianlaikakannan luomisessa.

Hirvikoirat ja koulutus.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.