Hirvikoira | Hälleforsinkoira – Parhaimmillaan koira on metsällä isäntänsä kanssa

Rotu on saanut alkunsa Hälsinglandissa Keski-Ruotsissa 1930-luvulla.

Tuohon aikaan metsästyskoirien rodut tai ainakaan rotumääritelmät eivät olleet tärkeitä. Myöhemmin rotuun on todennäköisesti sekoittunut myös suomenpystykorvaa, jämtlandinkoiraa sekä norjanharmaahirvikoiraa.

Hälleforsinkoira on selvästi metsästyskoiratyyppinen pystykorva, jonka koko vaihtelee keskikokoisesta suureen. Se on suorakaiteen muotoinen eli rungon pituus on jonkin verran säkäkorkeutta suurempi.

Rotu on perusterve pohjoismainen pystykorvarotu ja isoja terveysongelmia ei ole.

https://www.skk.se/contentassets/aa637edd06cc4430a3a56faed635889f/599-halleforshund.jpg

Pentuja syntyy vuosittain alle sata ja sen vuoksi tämän erinomaisen miellyttävän suurriistakoiran pennun saaminen on vaikeaa jopa Ruotsissa.

Luonteeltaan hällefors on itsevarma, ihmisystävällinen ja tappelutilanteita väistävä. Parhaimmillaan koira on metsällä isäntänsä kanssa, eikä oikein sovi usean henkilön hallittavaksi eli rotu on isäntäuskollinen.

Säkäkorkeus uros 55-63 cm, narttu 52-60 cm

Väritys kellertävän punainen mustalla maskilla. Hälleforsinkoiran peitinkarva on karkeaa aluskarvaa pitempää. Aluskarva on pehmeää, tiivistä ja runsasta kellanvalkeaa.

Koiraa kuvaavat myös termit vahva, rohkea ja tarmokas.

Hällefors kaipaa runsasta liikuntaa ja osoittaa useamman päivän joutilaana olon kyllästyneellä haukunnalla, joten se ei sovellu omistajalle, jolla ei ole aikaa koiralle myös metsästyskauden ulkopuolella.

Hälleforsinkoiran tulee päästä metsään, eli rotu sopii metsästäjälle tai henkilölle, joka harrastaa koiran kanssa.

Lähde: Hälleforsinkoira | Suomen Harmaahirvikoirajärjestö

Tallenna

Tallenna

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.