Rakenna lepakolle pesäpönttö – hurjalle hyttysimurille

Yksi ainoa lepakko voi yhdessä yössä pyydystää yli 2700 pikkuhyönteistä !
Lepakoita Suomessa riittää, vaikka kovin harvoin niitä sattumaltakaan näkee koska lepakot lentelevät äänettömästi illan hämärissä ja talveksi asettuvat paikkaan, jossa jäätymättä tarkenevat horrostaa.

Tällaisia hurjia hyönteisimureita voi houkutella kotipihalle ripustamalla lepakonpönttöjä  linnunpönttöjen lomaan.

Lepakot syövät mm. hyttysiä ja monia viljelykasveja kiusaavia tuhohyönteisiä. Lepakot ovat myös kotipuutarhurin ystäviä, luonnollinen tapa torjua hyönteisiä puutarhassa ja mökillä!
Ne popsivat suihinsa yöperhosia, joista monien toukat käyttävät ravinnokseen myös viljely- ja puutarhakasveja.

Lepakoita vaivaa kolopula samoista syistä kuin lintujakin. Terveessä, nuoressa metsässä ei kolopuita juuri ole. Pönttö voi tarjota kodin koko lisääntymisyhdyskunnalle tai kesää viettäville poikamieslepakoille.

Usein lepakoiden esiintymistä rajoittaa sopivien päiväpiilojen puute, joten lepakonpönttöjen avulla voit houkutella näitä hauskoja pikkuotuksia!

Lepakoiden houkuttelu pihapiiriin voi onnistua, jos niille tarjoaa päiväpiiloksi sopivan pöntön. Jos lepakot hyväksyvät pöntön kodikseen, niin yhdessä reilun maitopurkin kokoisessa rakennelmassa voi vedellä päiväunia jopa kolmekymmentä lepakkoa.

Tutkimustulosten perusteella suunniteltu optimaalinen pönttömalli:

lepakkopontto_ohje

Lepakot pitävät leveistä ja korkeista, monilokeroisista pöntöistä, joissa ne voivat etsiä itselleen lämpöolosuhteiltaan sopivimman oleilukohdan.

Jos haluat kasvattaa lokeroiden määrää, lisää katto- ja sivulautojen leveyteen 31 mm jokaista lisälokeroa kohden. Voit halutessasi tehdä myös leveämmän ja korkeamman pöntön.

Lokeroiden välisen tilan on hyvä olla n. 19 mm; sitä suurempiin pönttöihin saattaa tulla ampiaisia pesimään. Pönttö kannattaa maalata tummalla värillä, jolloin se kerää enemmän lämpöä Suomen viileässä ilmastossa. Lepakot eivät pidä vedosta, joten on suositeltavaa, muttei välttämätöntä tiivistää laudanraot kitillä.

Pönttö sijoitetaan kolmen metrin korkeudelle, mieluiten rakennuksen seinään niin, että sen alla ei ole lentoesteitä eivätkä petoeläimet, kuten kissat, pääse helposti sen luo. Tuuliset, vetoisat tai koleat paikat eivät houkuttele lepakoita.

Pönttö kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa se saa runsaasti auringonvaloa. Lepakot viihtyvät lämpimissä päiväpiiloissa.

lepakkopontto_asennus

Rehevät puutarhat ja vesistöjen lähellä olevat paikat ovat suotuisia, sillä niissä riittää ravintoa nahkasiiville. Pöntön asukkaiden elämää voi tarkkailla pian auringon laskeuduttua.

Yleensä koko joukko lähtee samaan aikaan ravinnon hakuun.

Muita malleja:

 

 

 

 

Lähde: Rakenna lepakkopönttö; Luomus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.