Metsänomistajille sopivat raivaussahat testissä | Metsälehti

Mukana oli kolme aidosti ammattilaistason metsäraivuria: miltei identtiset Husqvarna 545 Fx ja Jonsered FC 2245 sekä Stihl FS 460 C-EM.

Vähän kriteereitä venyttäen mukaan otettiin vanha mutta ärjy Dolmar MS 4510 sekä rimaa edelleen laskien Dolmarin nelitahtinen MS 4300.4U.

Metsäsahat ja pihatrimmerit

Lyhyt runkoputki helpottaa sahan käsittelyä tiheiköissä.

Ero pitkärunkoisiin ruohoraivureihin on merkittävä. Ruotsalaissahoista ja Stihlistä on tarjolla sekä lyhyt- että pitkärunkoiset versiot. Dolmareita saa vain pitkärunkoisina.

Kahvojen leveys vaikuttaa sahan käsiteltävyyteen.

Leveä oteväli kuormittaa erityisesti hartianseutua, kun taas kapeat kahvat tekevät otteesta levollisen. Tältä osin vertailun kärkikolmikko on tasoissa. Dolmarin MS 4510:ssa kahvojen oteväli on leveämpi.

Kaikki vertailun sahamallit käynnistyvät helposti. Kevyin on Stihlin jousiavusteinen ErgoStart.

Peukalolla vai etusormella?

Ruotsalaissahoja kaasutetaan peukalolla, Stihliä ja Dolmareita etusormella. Tankillisen sahattuaan kaasutustapaan ei enää kiinnitä huomiota. Husqvarna, Jonsered ja Stihl ovat yhtä erinomaisia metsän raivaukseen.

Dolmarin, Husqvarnan ja Jonseredin vakiovaljaat ovat paremmat kuin Stihlin, johon tosin voi lisävarusteena ostaa laadukkaat mutta kalliit X-fit-valjaat.

Lähde: Metsänomistajille sopivat raivaussahat testissä | Metsälehti

Kategoria(t): Metsänhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.