Vieraslajit | Tehokkaasti lisääntyvä supikoirakanta verottaa muita pikkunisäkäslajeja

Metsäjänisten määrä on pienentynyt Hämeessä jo parikymmentä vuotta. Samoin jostakin syystä kettu näyttää vähentyneen.

Viime talvena piennisäkkäiden laskentaolot olivat kehnot, joten tälle talvelle odotukset on suuret – nyt riistakannoista saa luotettavamman arvion. Yksi suunta on kuitenkin selvä; supikoiran tehokas ja huolestuttava lisääntyminen.

Pienten nisäkkäiden saalismäärissä tai kannan arvioissa ei ole tapahtunut dramaattisia muutoksia Hämeessä.

Metsäjänisten määrä on pienentynyt 2000-luvun mittaan. Samoin jostakin syystä kettu näyttää vähentyneen, ehkä ilveksen yleistymisen myötä.

Viime talvena jäniksen, ketun, metsäkanalintujen, näädän ja monen muun lajin määrä näytti pudonneen, mutta se saattaa johtua Suomen riistakeskuksen Etelä-Hämeen riistapäällikön Jyri Rauhalan mukaan huonoista laskentaolosuhteista.

Niinpä tuleva talvi näyttää, miten pienten nisäkkäiden kannat voivat. Yksi suunta on kuitenkin selvä; supikoiran huolestuttava lisääntyminen.

On jännittävä nähdä, miten talvella tulee lunta

Lumi ratkaisee aika paljon, miten hyvin onnistuvat jälkien perusteella tehtävät riistalaskennat, Rauhala kertoo.

Viime talvelta erilaisten pikkunisäkkäiden kannat näyttivät yleisesti laskua. Osittain se saattoi johtua juuri huonolumisesta talvesta.

Jyri Rauhala on kuten sanottu eniten huolissaan supikoiran vaikutuksesta muuhun lajistoon. Supikoira lisääntyy tehokkaasti ja on myös tehokas ravinnon hankkija.

Se löytää maastosta vainunsa avulla niin jäniksenpojat kuin linnunpesätkin ja verottaa perinteisiä metsien lajeja.

Supin suihin menevät niin metsämiestä kiinnostavat riistalinnut kuin suojellut ja uhanalaisetkin lajit, harmittelee riistapäällikkö Jyri Rauhala.

Villisti lisääntyvä supikoirakanta verottaa muita pikkunisäkäslajeja | Yle Uutiset | yle.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.