Voikkaalla susi tallentui riistakameraan torstaiaamuna, susihavaintojen julkaiseminen somessa ei auta – Poliisi: ”Kaikki on ilmoitettava heti hätänumeroon 112”

Viranomaiset ovat saaneet viime päivinä harvakseltaan havaintoja Elimäen ja Kuusankosken suunnilla liikkuvista susista.

Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa susia on nähty liikkuvan eri puolilla kaupunkia. Havaintoja on julkaistu etenkin Kuusankoskella liikkuvasta sudesta.

Kaakkois-Suomen poliisille ei ole tullut tiistain jälkeen yhtään susihavaintoa, komisario Riku Jäderholm Kaakkois-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kertoo.

Voikkaan sutta kiinnostavat koirat

Viimeisin virallinen havainto sudesta tuli varhain torstaiaamuna Voikkaan Mäentaustasta. Susi tallentui riistakameran kuvaan kolmen aikaan aamulla.

Auertiellä asuva voikkaalainen oli nähnyt saksanpaimenkoiraksi luulemansa eläimen aiemmin viikolla pururadalla urheilukentän takana.

Riistakameran kuvan nähnyt Suomen metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi sanoo, että tarkkaa varmistusta riistakameran kuvien perusteella eläimestä ei voi tehdä.

Se näyttää joko sudelta tai koirasudelta. Olisi outoa, jos tavallinen koira liikkuisi tähän aikaan vuodesta irrallaan aamuyöllä.

Riistakameran kuvassa suden takana on koiratarha. Pentinniemi arvelee koirien hajun kiinnostaneen kuvissa näkyvää eläintä.

Poliisin mukaan on erittäin tärkeää, että kaikki susihavainnot ilmoitetaan hätänumeroon 112. Havainto on ilmoitettava hätäkeskukseen heti.

Jos havaintoja ei tule poliisille, emme voi myöskään ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin. Somessa niiden julkaiseminen ei auta ketään eivätkä ne johda mihinkään, Jäderholm sanoo.

Elimäellä liikkuneesta sudesta on Jäderholmin mukaan tehty lopetuspäätös. Kuusankoskella liikkuvasta sudesta on voimassa karkotuspäätös.

Ennen kuin susi voidaan lopettaa, se pitää Jäderholmin mukaan tunnistaa samaksi yksilöksi. Suden lopettavat virka-apupyynnön saaneet metsästäjät.

Kuka eläimen sitten lopulta lopettaa, se päätetään tilanteen mukaan.

Nopeat ilmoitukset havainnoista

Petojen havainnointijärjestelmä ei ole kunnolla suuren yleisön tiedossa, Erkki Pentinniemi sanoo.

Hän sai ennen Voikkaan torstaiaamuista havaintoa edellisen tiedon mahdollisesta sudesta Saksanaholta Kuusankoskelta alkuviikosta. Pentinniemi lähti nopeasti paikalle, mutta susi ehti kadota ennen sitä.

Tähän aikaan vuodesta niiden jälkiä ei myöskään voi löytää.

Ahlmanintien varrelta Pentinniemelle tuli havainto tiistaina. Paperitehtaan haketuspaikalla nähty eläin on ollut todennäköisesti Pentinniemen mukaan susi tai koirasusi.

Paikalla ei käytetä vartiokoiria, joihin eläin olisi voitu sekoittaa.

Mahdollinen susi ei ole vielä osoittautunut ihmiselle vaaralliseksi. Koirat kiinnostavat sitä Pentinniemen mukaan sitäkin enemmän.

Hyvin pienellä alueella tämä nyt liikkuu

Kontaktit eläimen ja koiria ulkoiluttavien kanssa lisääntyvät. Saa nähdä, mihin tämä vielä johtaa.

Koirien kiinnipitoaika on alkanut maaliskuun alussa. Niitä ei saa pitää irti maastossa eikä siinä tässä tilanteessa olisi Pentinniemen mukaan mitään järkeäkään.

”Kouvolassa ei vielä karhuhavaintoja”

Karhut alkavat pian heräillä talviuniltaan.

Tyypillisin aika karhujen heräämiseen on Erkki Pentinniemen mukaan huhtikuu. Tänä vuonna ensimmäiset karhuhavainnot on Kaakkois-Suomessa tehty Joutsenossa ja viimeisin Nuijamaalla tällä viikolla.

Normaalina talvina karhut nukkuvat pesissään kevääseen asti. Ainoastaan huono pesä, johon sataa vettä, voi herättää sen kesken horroksen.

Nyt näyttää, että ne heräävät hieman etuajassa.

Kouvolasta ei vielä karhuhavaintoja ole tehty. Niiden havaitsemista hankaloittaa se, että sulassa maassa jälkiä on vaikea havaita.

Tällä hetkellä ihmiset eivät myöskään liiku niin paljon kuin normaalisti. Sekin voi vaikuttaa siihen, ettei havaintoja tule.

Lähde: Susi tallentui riistakameraan torstaiaamuna Voikkaalla: Kaikki Kouvolan susihavainnot on ilmoitettava heti hätänumeroon 112 – Niiden julkaiseminen somessa ei auta ketään, poliisi sanoo – Kouvolan Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.