Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset

Koirarotuja on jalostettu sekä käyttötarkoituksen että ulkonäön perusteella. Alkujaan käytännössä jokaisella maailman sadoista koiraroduista on jokin käyttötarkoitus.

Se voi olla metsästys, paimentaminen tai seuran pitäminen.

Jotkut rodut ovat tulleet alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan ja alkuperäisestä ulkonäöstään hyvinkin kauas.

Vuosien saatossa monet koirarodut ovat kuitenkin pikemminkin sairastuneet kuin terveytyneet.

Suomessa suurin osa virallisista koiraroduista kuuluu perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan eli Pevisaan, tavallisimmin luusto- ja silmäongelmien varalta.

Kaikki sairaudet eivät kuulu Pevisaa eivätkä kaikki rodutkaan.

Yleisimpiä koirien vikoja ja sairauksia ovat esimerkiksi PRA eli verkkokalvon etenevä surkastuminen, lonkkaniveldysplasia eli lonkkanivelen kehityshäiriö, patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno ja harmaakaihi.

Pienille roduille patellaluksaatio on tyypillinen vaiva, isoja rotuja puolestaan kiusaavat usein lonkkaviat, kasvaimet tai sydänviat. Atopiat ja allergiat ovat koirilla yleisiä.

Monien sairauksien kanssa koira voi elää normaalia elämää, jos sairautta osataan hoitaa. Esimerkiksi koiran ylipaino kasvattaa riskiä saada kivulias nivelrikko lonkkaniveldysplasian seurauksena.

Allergiat voidaan saada hallintaan oikealla ruokinnalla

Monelle sairaudelle on olemassa geenitestit, joiden avulla sairauksia kantavien yksilöiden lisääntyminen voitaisiin estää. Uusia tutkimuksia ja testejä kehitetään koko ajan.

Moni rotujärjestö toivookin omistajien tutkivan lemmikkinsä, vaikkei koiralla olisi edes tarkoitus teettää pentuja. Näin saataisiin lisätietoa rotujen terveydentilasta ja siitä, mitkä viat sairaudet ovat perinnöllisiä, mitkä vain huonoa tuuria.

Vaikka koirarotu olisi yleisesti ottaen terve, yksilöissä voi aina esiintyä vikoja tai sairauksia. Samoin yleisesti sairaanakin pidetyssä rodussa voi olla terveitä yksilöitä.

Koirarodut on jaoteltu seitsemään luokkaan.

Jaottelu on tehty FCI:n eli kansainvälisen koirajalostusliiton luokittelun mukaan.

Mäyräkoirat, ajavat ja jäljestävät koirat, kanakoirat sekä vinttikoirat.

Suomenajonkoiralla voi olla perinnöllisiä purentavikoja, piilokiveksisyyttä, napatyrää, kitalakihalkiota, luomivikoja, nivelvikoja, hännän nikamavikoja, ataksiaa, ihosairauksia, imusolmukesyöpää, sydänvikaa ja steriliteettiä.

Pystykorvat ja alkukantaiset koirat.

Jämtlanninpystykorva on yleisesti terve. Jalostusyksilöiltä tutkitaan lonkat, lisäksi yleisesti tutkitaan kyynäriä, polvia ja silmiä. Rotuyhdistyksen mukaan liki kaikki koirat todetaan tarkastuksissa terveiksi.

Lähde: Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat – Sunnuntai – Helsingin Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.