Tekopesiä rakennetaan petolinnuille pyöränvanteista ja risuista

Kymmenet pohjoiskarjalaiset petolinnut saavat jälleen mahdollisuuden muuttaa ihmisen rakentamaan uuteen tekopesään. Pesää tarvitaan esimerkiksi siksi, jos pesintäalueella on tehty metsätöitä ja linnun pesäpuu on kaadettu. Syksyllä valmistui yli 70 polkupyörän vanteille rakennettua tekopesää.

Suomessa rakennetaan vuosittain kymmeniä petolinnuille tarkoitettuja tekopesiä. Erityisen aktiivisia ollaan Pohjois-Karjalassa, jossa toiminnalla on jo pitkät perinteet.

Pesiä rakennetaan lintujen esiintymispaikoille seurannan pohjalta.

Tekopesiä tarvitaan silloin, jos pesä on ollut paikalla, jossa on metsätaloustoimien ja hakkuiden takia pesäpaikka menetetty.

Myös myrsky voi olla syynä pesätuhoon, kertoo Otso-metsäpalvelujen luonnonhoitotöitä tekevä lintuharrastaja Janne Leppänen.

Helkama-pesiä tehdään polkupyörän vanteista

Petolinnuille tarkoitettuja tekopesiä kutsutaan Helkama-pesiksi.

Nimi johtuu siitä, että näissä on otettu uusiokäyttöön vanhat polkupyörän vanteet. Vanteen päälle on helppo rakentaa pesän runko jo maassa ollessa ja säilyttää vaikka kuivassa autotallissa.

Sitten vain nostetaan pesä paikalleen ikään kuin elementtitalo, naurahtaa Leppänen.

Tekopesä sijoitetaan sellaiseen maastoon, jossa linnut luonnostaankin liikkuvat. Varsinkin hiirihaukka on hyvin löytänyt tekopesät. Samoin tilanne on myös lapinpöllöllä.

Lähde: Tekopesiä rakennetaan petolinnuille pyöränvanteista ja risuista | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.