Kanahaukan tavallisia saaliseläimiä ovat varislinnut

Kanahaukan tavallisia saaliseläimiä ovat varislinnut, kyyhkyt, kanalinnut, rastaat, oravat ja jänikset.

Kanahaukka etsii saalista usein korkealla kaarrellen. Lentää voimakkaasti lyöden siivillään muutaman kerran ja liitäen välillä. Kanahaukan havaitsee usein varisten kiivaiden varoitusrääkymisten opastamana.

Naaras varista huomattavasti suurempi, koiras variksen kokoinen.

Hoitamattomissa metsissä kuusitiheiköt haittaavat näköaistin avulla saalistavia petoja, kun taas tällaiset tiheiköt on harvennettu tai hakattu hoitometsissä. Tämä helpottaa kanahaukan ja muiden petojen saaliin näkyvyyttä.

Pesätuhojen osuus oli suurin harvennetuissa, avoimissa metsissä ja lähellä ihmisasutista, missä närhi, varis ja korppi viihtyvät parhaiten.

Tämä muutos hyödyttää erityisesti näköaistin avulla saalistavia petoja, ja siten sillä on suuret haitalliset vaikutukset lintukantoihin.

Kanahaukkakoiras ei kokonsa puolesta edes pysty saalistamaan metsoa, teerikin on siinä rajoilla,  joten sekin jo pudottaa puolet potentiaalisista kanalintujentappajista.

Hankkeen tutkijat suosittelevat, että metsien harvennuksia tulisi vähentää tai ainakin viivästyttää niin pitkälle kuin mahdollista. Lisäksi tulisi istuttaa mieluummin sekametsiä ja välttää istuttamasta puhtaita männiköitä.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.