Metsänomistaja: ”Hirvivahingot yli 25 000 euroa vuodessa – saan metsästyksestä ehkä kilon lihaa”

Hirvituhoala kaksinkertaistunut 1990-luvun jälkeen, korvauksia maksetaan murto-osasta.

Kokkolalainen metsänomistaja Timo Lankila on täysin tuskastunut hirviin. Hänellä on yli 1 000 hehtaaria metsää ja hän laskee, että hirvikannan ylläpito maksaa hänelle yli 25 000 euroa vuodessa.

”Jos tuolta alalta ammutaan vuodessa yksi hirvi, sen hinnaksi tulee 25 000 euroa. Kahdellakin kaadolla hirven hinta jää 12 500 euroon. Saan siitä ehkä kilon lihaa.”

Varsinaisten hirvituhojen lisäksi Lankila laskee tappiokseen, että hirvi pakottaa viljelemään metsiä väärälle puulajille. Kuusta on pakko kasvattaa liian heikoilla metsäpohjilla ja koivun kasvatus on mahdotonta.

”30 vuoden aikana olen viljellyt vain yhden koivikon. Se vaati taimikon aitaamista. Hirvituhojen ehkäisy ei siten ole ilmaista.”

Nykyistä hirvikorvausjärjestelmää Lankila pitää epäonnistuneen. Korvauksia pitää vaatia kolmen vuoden sisällä, mikä ei ole mahdollista tuhannen hehtaarin pinta-alalla.

”Olen saanut kymmenkunta korvausta hirvituhoista, mutta taimikoissa on paljon vahinkoja, jotka eivät ole ylittäneet korvauskynnystä tai joista en ole jaksanut tehdä ilmoitusta. Pelkästään korvausilmoitusten tekoon menee monta työpäivää vuodessa.”

”Tämä on todella erikoinen tilanne. Toisaalta valtio patistaa huolehtimaan taimikoista kemeratuella. Samalla taimet syötetään valtion karjalle.”

”Hirvet ovat uhka myös liikenteessä. Itsekin olen ajanut hirvikolarin, mistä onneksi selvisin viikon sairauslomalla ja sillä, että auto meni lunastukseen.”

Lankila toivoo, että hirvien todelliset kustannukset kansantaloudelle selvitetään. Sen jälkeen voidaan keskustella hirvikannan koosta.

”Oma ehdotukseni on, että hirvikannan voisi pudottaa kolmasosaan nykyisestä. Se mahdollistaisi metsätalouden tehostamisen.”

Lankila kertoi asiasta Suomen metsätieteellisen seuran metsänhoitoklubin syysseminaarissa Helsingissä torstaina.

Maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Jussi Laanikari muistuttaa, että hirvikanta on puolitettu 2000-luvun alun 140 000 talvehtivasta eläimestä. Se selittää osaltaan korvausten laskua.

Korvauksissa huippuvuosi oli 2009, jollain hirvituhokorvaukset nousivat 5,37 miljoonaan euroon. Viime vuonna korvauksia maksettiin ennätysvähän, alle puoli miljoonaa euroa. Korvattava ala putosi sekin 1 500 hehtaariin.

”Ihmiset ovat muuttaneet kaupunkeihin, joten he eivät ehkä tiedä metsiensä hirvivahingoista”, Laanikari pohtii.

Lähde: Metsänomistaja: ”Hirvivahingot yli 25 000 euroa vuodessa – saan metsästyksestä ehkä kilon lihaa” – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Metsänhoito, Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.