Ruuan rajoittaminen on paras keino estää kauriiden tuhot tontilla

Valkohäntäpeurojen kanta on Suomessa kasvanut reilusti viime vuosina. Luonnonvarakeskuksen tilastoinnin mukaan valkohäntäpeuroja oli Suomessa talvella 2018–19 jo yli 111 000 yksilöä.

Kannan kasvun myötä valkohäntäpeurat ovat aiheuttaneet ongelmia ihmisten puutarhoissa.

Varsinais-Suomessa valkohäntäpeuroja ihmisasutuksen luona on tavattu harvakseltaan.

Metsäkauriit ovat yleistyneet

Saamme niistä säännöllisesti ilmoituksia, mutta kun käymme katsomassa, paljastuukin, että kyseessä on metsäkauris.

Metsäkauriiden aiheuttamat ongelmat ovat samanlaisia ja niiden kannat ovat Varsinais-Suomessa olleet kasvamassa, kertoo Turun seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Ilkka Leino.

Metsäkauriit ovat yleistyneet Turussa ja Varsinais-Suomessa varsinkin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Yleistyminen näkyy sekä havaintojen määrässä että kolaritilastoissa. Meidän riistanhoitoyhdistyksen alueella suurin osa autokolareista on nykyään nimenomaan metsäkauriin aiheuttamia, Leino sanoo.

Metsäkauriit hakeutuvat ihmisasutusten lähelle ennen kaikkea ruuan perässä. Varsinkin omenat ovat niiden suurta herkkua ja helposti saatavilla.

Metsäkauriit ovat oppineet, ettei sitä kaupunkialueella metsästetä. Se ei siis koe ihmistä uhkana. Lisäksi osa ihmisistä jopa tarkoituksella ruokkii metsäkauriita, Leino toteaa.

Monelle kotipuutarhurille metsäkauriit ovatkin muodostuneet päänvaivaksi, joka on vaikea pitää poissa pihojen omenapuiden tai marjapensaiden luota.

Ylivoimaisesti paras tapa metsäkauriiden torjuntaan on ruuan vähentäminen. Se on oikeastaan ainoa tapa. Jo se auttaa, ettei jätä maahan pudonneita hedelmiä lojumaan maahan, Leino sanoo.

Viime aikoina on kehitelty myös erilaisia tuhoeläinkarkotteita, joiden tarkoitus on pitää esimerkiksi peurat ja kauriit loitolla. Leino ei kuitenkaan suhtaudu niihin varauksettoman innostuneesti.

Vaikka ne olisivat luonnonmukaisiakin, en lähtisi niillä suojaamaan ihmisen suuhun meneviä hedelmiä tai marjoja, koska ne yleensä vaikuttavat sitten makuun tai hajuun ainakin jonkin verran.

Jos taas tarkoitus on suojata sellaisia kasveja, jotka eivät ole menossa ihmisen ravinnoksi, kuten männyntaimia, niin silloin voisin kuvitella luonnonmukaista karkotetta käyttäväni, Leino toteaa.

Viime vuodet on puhuttu paljon juuri erilaisten hirvieläinten aiheuttamista tuhoista. Leino uskoo, että tulevina vuosina tuhoeläinkeskusteluun nousee myös villisika.

Se tulee kuin tavarajuna

Villisika on Ruotsissa ongelma. Peurat ja kauriit olivat 2000-luvun alussa Ruotsissa ongelma ja Suomi seurasi tässäkin asiassa perässä.

Villisikaa vetää ihmisten puoleen niin ikään ruoka. Jo nyt villisikalaumoja on tavattu esimerkiksi Kemiönsaaressa ja Laitilassa, Leino sanoo.

Lähde: Ruuan rajoittaminen on paras keino estää kauriiden tuhot tontilla – Koti – Aamuset

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.