”Mustikka on avain hyviin kanalintukantoihin” – Mustikkavarvusto on poikasten ruokakomero

Metsästäjien into osallistua riistakolmiolaskentoihin on noussut tuntuvasti, sillä laskennoista ilmenevät tulokset otetaan nyt huomioon jo saman vuoden syksylle päätettävissä metsästysajoissa.

Suomen Riistakeskuksen ja nykyisen Luonnonvarakeskuksen yhteistyönä luotiin muutama vuosi sitten järjestelmä, jossa heinä-elokuun vaihteessa tehtävien riistakolmiolaskentojen tulokset vaikuttavat jo saman vuoden syksyksi päätettäviin metsästysaikoihin ja mahdollisiin metsästysrajoituksiin.

Suora yhteys metsästyspäätöksiin on saanut metsästäjät innostumaan uudelleen talkootyönä tehtävistä laskennoista. Tuoreimpia lintutilannetietoja käytetään päätöksien säätelyssä nyt neljättä kertaa, ja laskijoiksi ryhtyvien määrä on saatu tuntuvaan nousuun.

Riistakolmiolaskennassa kuljetaan maastoon perustettu 12-kilometrinen, tasasivuisen kolmion muotoinen reitti kolmen hengen ryhmässä ja lasketaan kaikki reitin varrella havaitut metsäkanalinnut. Talviaikainen laskenta puolestaan tehdään reitiltä kirjattujen jälkien perusteella.

Säästä näkee, miten kanalinnuilla menee

Tänä kesänä tehtyjen laskentojen tuloksia on verrattu Ilmatieteen laitokselta saatuihin lämpötila- ja sademääräkarttoihin.

Heikot kanalintutulokset osuvat aika hyvin yksiin niiden alueiden kanssa, joissa on ollut viileintä ja sateisinta. Idässä ja pohjoisessa tilanne on parempi kuin Keski- ja Länsi-Suomessa, Jarkko Nurmi tiivistää.

Havaintojen perusteella metso näyttää kestävän sään vaihteluita paremmin kuin teeri.

Hoidettu talousmetsä asuttaa lintuja paremmin kuin synkkä korpi

Metsätalouden vaikutus metsäkanalintuihin on kahtalainen.

Paljolti metsätaloudesta ja rakentamisesta johtuva elinympäristöjen pirstoutuminen lisää pienpetojen, kuten ketun ja supikoiran tuomaa uhkaa lintuja kohtaan.

Se on joskus linnuille hyvin turvatonta pesiä maassa, Nurmi toteaa.

Metsäkanalinnut eivät kuitenkaan viihdy umpeen kasvaneessa metsässä, jossa alusvarvikko on kuollut pois. Lintujen viihtyvyyttä voidaankin parantaa metsänhoidollisten töiden yhteydessä varsin pienillä teoilla.

Harvennetuissa metsissä linnuille tärkeä aluskasvillisuus saa valoa ja elintilaa, lisäksi voidaan suosia monien puulajien sekametsiä yhden puulajin sijaan ja jättää harvennuksen yhteydessä niin sanottuja riistatiheiköitä, joissa on esimerkiksi kuusituppaita tarjoamassa suojaa.

Mustikkavarvusto on poikasten ruokakomero

Metsäkanalintujen poikasten menestymisen kannalta yksi kasvi on kuitenkin ylitse muiden.

Poikasten tärkeää ensiravintoa ovat mustikan varvustoissa esiintyvät hyönteiset, Jarkko Nurmi muistuttaa.

Mustikka on avain hyviin kanalintukantoihin. Kaikki toimenpiteet, jotka lisäävät mustikan peittävyyttä metsässä, satavat suoraan metsäkanalintujen laariin.

Metsäkanalintujen kannan vaihtelu voi olla peräkkäisinä vuosina jopa kymmenien prosenttien luokkaa suuntaan tai toiseen.

Kun seuraava sellainen kesä koittaa, jolloin pienpetoja on tavallista vähemmän ja alkukesän säät hyviä, voidaan lintukannoissa havaita reipas koheneminen jo yhden vuoden aikana.

”Mustikka on avain hyviin kanalintukantoihin” | Yle Uutiset | yle.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s