Ahma liikkellä Kouvolan seudulla – Kotieläimet kannattaa pitää sisällä

Pyhäjärvellä Pilkanmaassa tehtiin ahma havainto tammikuun alussa ja Korialla noin kaksi viikkoa sitten. Korialla eläin oli valokuvattu kaukaa, mutta Pilkanmaassa laji pystyttiin vahvistamaan jalanjäljestä lumessa. Ilmeisesti kyseessä on sama otus, joka jatkaa edelleen matkaansa.

Ponit ja pienemmät eläimet vaarassa

Pentinniemi luonnehtii ahmaa kulkuriksi, joka kiertää ruoan perässä. Urosahman elinpiiri saattaa kattaa tuhansia neliökilometrejä.

Laji on vähitellen levittäytynyt pohjoisesta Suomesta itään ja etelään.

Pentinniemi varoittaa ulkona olevien kotieläinten olevan vaarassa ahman liikkuessa alueella.

Porot ovat aika paljon suurempia kuin monet kotieläimet, ja ahma tappaa poroja huvikseen. Poni on samaa kokoluokkaa poron kanssa, joten ahma ei empisi käydä sen kimppuun.

Ahma on rauhoitettu, ja se ampuminen vaatii poikkeusluvan. Vaarallisiksi arvioitujen ahmojen lopettamisesta vastaa poliisi.

Suurpetohavainnot.fi-sivustolle on kirjattu ahmahavainto Jaalassa 21. tammikuuta. Havainnon mukaan ahma oli ylittänyt tien melko lähellä asutusta. Alkuvuonna on tehty myös useita havaintoja Luumäellä ja Miehikkälässä.

Suomen metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtajan Erkki Pentinniemen mukaan piiriin ei ole tullut tietoa tuoreista havainnoista. Hän kuitenkin vahvistaa, että ahmahavaintoja on tehty alueella paljon.

Karhut pysyneet pesissä

Leuto ja vähäluminen talvi ei näytä häirinneen karhujen talviunia. Seudun tuorein karhuhavainto on tehty Jaalassa 10. marraskuuta.

Pentinniemen mukaan tämä on karhulle myöhäinen ajankohta olla liikkeellä.

Viime vuosina karhut ovat yleensä heränneet metsäkoneiden häiritseminä tai silloin, kun niiden pesään on tullut vettä. Karhu etsii etukäteen useamman talvipesävaihtoehdon, ja jos se häiriintyy yhdessä pesässä, se vaihtaa toiseen.

Lähde: Ahma on liikuskellut Kouvolan seudulla – Kotieläimet kannattaa pitää sisällä – Kouvolan Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.