Aselupa – Yhdeltä poliisilaitokselta kielteisen päätöksen saanut luvanhakija on saattanut hakea lupaa toiselta laitokselta, onnistuneesti

Aseen hankkimislupaa voi hakea mistä päin Suomea tahansa. Ampuma-aselaista poistui kotipaikkasidonnaisuus 1.12.2017.

Nykyään luvanhakija voi halutessaan hakea aseen hankkimiseen oikeuttavaa lupaa mistä päin Suomea tahansa.

Ase-elinkeinonharjoittajilta tulleen palautteen mukaan lupaa haetaan sieltä, mistä sen helpoiten saa, kertoo Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Jari Hartikainen.

”On nähtävissä, että lupashoppailu on yleistynyt.”

Hartikainen on tehnyt aselupaprosessista pro gradu -tutkielman.

Tutkielmaa tehdessään Hartikainen törmäsi tapauksiin, joissa luvanhakija on kielteisen päätöksen saatuaan hakenut lupaa toiselta poliisilaitokselta, joka oli luvan myöntänyt.

Aseluvan saamisen lähtökohtana pitäisi aina olla, että henkilölle myönnetään aselupa, kun hän täyttää lupaharkinnan peruskriteerit.

Sen perusteella myönnetään luvat aseille, joita hän oikeasti harrastuksessaan tarvitsee.

Tarve ja selvitys harrastuksesta on pystyttävä osoittamaan luotettavasti ja uskottavasti. Aselupia ei tulisi myöntää kaikille aseille mitä keksitään haluta, painottaa Hartikainen.

”Ampuma-aselaissa on huomattavan laaja harkintavalta, mikään tai kukaan ei kavenna sitä.”

Hartikainen selvitti pro gradu -tutkielmassaan poliisin aselupakäytäntöjen yhtenäisyyttä.

Yksi lupaharkinnan yhtenäisyyden mittari oli kielteisten päätösten määrä suhteessa myönnettyihin hankkimis- ja rinnakkaislupiin.

Pienet hylkäysprosentit tarkoittavat Hartikaisen näkemyksen mukaan, että hakemuksista hylätään ne, jotka on pakko hylätä. Ne jätetään hylkäämättä, jotka olisi yhtä hyvin voitu perustellusti hylätä.

”Lupaharkinnan erot ovat niin suuret poliisilaitosten välillä, että hieman liioitellen voi sanoa, että jossakin päin Suomea saa luvan aseeseen, jota vain keksii pyytää ja jossakin ei.

Suuria eroja on myös siinä, miten suhtaudumme tilanteeseen, kun henkilö hakee kerralla lukuisia lupia kuolinpesien aseille.

Jossakin luvat tulevat automaatiomyöntönä ilman tarkempaa selvitystä ja toisaalla hakija joutuu perustelemaan jokaisen haettavan aseen erikseen.”

Lähde: Aselupashoppailu on yleistynyt – ”yhdeltä poliisilaitokselta kielteisen päätöksen saanut luvanhakija on saattanut hakea lupaa toiselta laitokselta, onnistuneesti” – Erä – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.