Riittääkö .308 potkua karhun kaatoon – Mitä vaihtoehtoja on tarjolla

Karhun kohtaaminen metsästystilanteessa on kokeneellekin erämiehelle jännittävä ja jopa stressaava kokemus. Vaikka tilanne voi olla hyvinkin hektinen, on metsästäjän muistettava ensin tunnistaa eläin, varmistua turvallisesta ampumasuunnasta ja huomioida erityisesti koirien sijainti.

308 Winchester on Suomen eniten myyty keskisytytteinen kivääripatruuna. Monet pitävät kaliiperia hirvestykseen alarajoilla olevana patruunana.

Aseet, kaliiperit ja patruuna/luoti on valittava riistan mukaan.

Aikuisilla karhuilla on paksu turkki, kova iho, rasvakerros, raskaat luut ja erittäin vahvat lihakset. Se on suuri ja voimakas eläin, jonka kaatoon vaaditaan ”hevosvoimia”.

Keskustelua patruunoista 308 / 30-06 / 300 Win Mag – on käynyt suunnilleen niin kauan kuin nämä kolme patruunaa on ollut olemassa. Ne ovat kaikki hyviä patruunoita, joilla on erilaiset vahvuudet ja heikkoudet.

Koska .308 Winchester on niin paljon lyhyempi kuin 30-06 Springfield ja 300 Winchester Magnum, luodin isku voima on heikompi. Alla olevat taulukko osoittaa mitä eroja on näiden kolmen patruunan välillä.

11 gramman luodin lähtönopeus .308 on 823 m/s ja .30-06 on 869 m/s ja .300 win mag. 951 m/s.

.300 Winchester Magnum 11,7 gramman painoisessa luodissa on yli 60% suurempi iskuvoima (liike-energiaa) kuin .308 saman painoisella luodilla.
.308 Winchester on myös huomattavasti pienempi iskuvoima (liike-energiaa) kuin 30-06 Springfield patruunalla.

.308 soveltuu parhaiten keskikokoisen riistan metsästykseen, kuten peura, hirveä ja villisikaa. Karhunmetsästykseen soveltuvat .308 patruunat ovat kuitenkin aivan alarajalla.

Amerikkalaisten vähimmäiskaliiperi suositus karhulle on .30-06 Springfield, ero .308 ei ole suuri, mutta se on olemassa. 30-06  tehon lisäys näkyy siinä, että rekyylin lisäys mahdollistaa käytettäväksi raskaampia ammuksia.

30-06 on hyvä kaliiperi, se antaa noin 15% enemmän tehoa kuin 308.

Luodin toimivuus

Hallitusti laajentuvat luodit ovat kokeneiden metsästäjien valinta karhujahtiin.

Luoti tulisi olla mieluimmin pehmeäkärkinen ja nopeasti laajentuva jotta mahdollisimman suuri osa iskuenergiasta jää karhuun. Jos kokokupariluoti menee karhusta läpi, niin voi ampujalla olla piilopaikoista pulaa. Karhu voi juosta 100 – 200 m ennen kuolemaansa, jos karhu päätää juosta ampujaa kohti niin ei haluaisi olla ampujan paikalla.

Karhuilla on paksu turkki, kova iho, raskaat luut ja erittäin vahvat lihakset. Loppu kesällä karhut varautuvat talvilepoon kasvattamalla paksun rasvakerroksen. Joten luodin lisäksi aseen kaliiperilla on merkitystä metsästystilanteissa.

Mitä suurempi luodin jäämäpaino, sitä paremmin sen katsotaan luovuttaneen energiansa kohteeseen. Luodin hajoaminen ja muotoutuminen tehostavat vaurioita kohteessa.

Puolivaippaluodit ovat laajentuvia luoteja joita on useita erilaisia. Puolivaippaluoteja käytetään suurriistan metsästyksessä.

Puolivaippaluoti ammutaan suurella nopeudella, kohteessa luoti laajenee 2,5 – 3 kertaiseksi luovuttaen kaiken energian saaliseläimeen.

Karhun ampumiseen käytettävän rihlatun luotiaseen luodin osumaenergian on piipun suusta mitattuna täytettävät E 100 > 2700 J luoti vähintään 9 g tai E 100 > 2000 J luoti vähintään 10 g

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.