Metsästäjien vaatemerkistä tuli muodikas mm. Lontoossa ja Berliinissä – maailmalla hipsterit haluavat metsävaatteita Pohjois-Karjalan Nurmeksesta

Perinteikäs kotimainen ulkoilumerkki Sasta tähtää Patagonian ja Fjällrävenin veroiseksi urbaanien kaupunkilaisten muotisuosikiksi – ja sillä on siihen saumaa.

Kansainvälisen verkkokauppajätti Zalandon valtavasta valikoimasta löytyy kaksi suomalaista merkkiä, molemmat miesten muodin puolelta. Toinen on tunnettu urbaanien nuorten miesten suosikkibrändi Makia, mutta toinen on todellinen villikortti.

Se on nimittäin Sasta – metsästys- ja erävaatteista tunnettu ulkoiluvaatemerkki, joka pitää päämajaansa Helsingin Punavuoren sijaan Pohjois-Karjalan Nurmeksessa.

Monelle tulee Sastasta mieleen isoisän erävaatteet ja metsästysasut, mutta viime aikoina brändin sarkatakkeja on alkanut näkyä myös nuorilla tyylitaitureilla, jotka viihtyvät niin luonnossa kuin kaupungilla.

Eikä nyt puhuta vain Helsingin kaduista, vaan esimerkiksi Kööpenhaminasta, Lontoosta ja Berliinistä.

Sastan vienti on kasvanut. Ulkomailla Sasta on uutta ja autenttista, ja herättää siksi kiinnostusta. Pohjoismaiset merkit ovat nyt nosteessa, ja Suomi nähdään vielä eksoottisena maana. Suomalaisuus on iso valtti viennissä, kun sitä osataan viestiä oikein, Sastan toimitusjohtaja Juha Latvala kertoo.

Kotimaassa myynti on ollut hyvin metsästyskeskeistä, mutta nyt myös täällä outdoor- ja lifestyle-puoli ovat nousussa.

Pohjolan Filson

Sasta syntyi vuonna 1969, kun Urpo Saastamoinen ei löytänyt toimivaa eräpukua Pohjois-Karjalan vaativiin erämaihin. Niinpä hän suunnitteli itselleen niin hienon sarkapuvun, että se herätti metsästyskavereiden kiinnostuksen. Nykyään Sastan toiminnassa ovat mukana Urpon lapset Jari Saastamoinen ja Kirsi Kärkkäinen.

Sastan vaatteissa on yhä jotain samaa kuin tuolloin. Vaatteet ovat särmikkäitä, toimivia ja kestäviä, ja mallistosta löytyy teknisempien ulkoiluvaatteiden ohella yhä niitä klassisia sarkatakkeja.

Latvala kertoo, että maailmalla Sastan tuotteita verrataan usein yhdysvaltalaiseen perinnemerkki Filsoniin ja ruotsalaiseen Fjällräveniin. Fjällrävenin tausta on retkeilyvaatteissa, joten lähtökohdat ovat olleet hyvin samanlaiset.

Fjällrävenin repuista ja takeista on jo aikoja sitten tullut katu-uskottavia – samoin kuin vaikkapa muotiväen suosimasta ulkoilumerkki Patagoniasta.

Tulevaisuudessa Latvala toivookin Sastan vakiinnuttavan paikkansa kansainvälisillä markkinoilla Fjällrävenin ja Patagonian rinnalla.

Outdoor-vaatteiden trendikkyyteen on syynsä

Optimismiin on aihetta, sillä Sasta iskee nyt muutamaankin isoon trendiin, jotka muokkaavat paitsi muotia, myös elämäntyyliä yleisemmin.

Urheilullisuus ja käytännöllisyys ovat muodin megatrendejä, jotka ovat tehneet niin lenkkareista kuin parkatakeistakin salonkikelpoisia kaupunkivaatteita.

Yleinen kiinnostus hyvinvointiin on kasvanut, mutta fitness-trendin ohella se tarkoittaa myös henkistä hyvinvointia. Siihen liittyvät esimerkiksi hidastaminen, slow life -mentaliteetti, luonnonläheisyys ja outdoor-elämä. Arvoina vastuullisuus ja ekologisuus ovat tulleet valtavirtaan.

Kun vielä yhdistää tähän skandi-tyylin ja pohjoismaisen elämäntavan muodikkuuden, ei olekaan enää mikään ihme, että karusta Suomesta tulevan perheyrityksen kierrätysvillasta valmistetut sarkatakit herättävät uudenlaista kiinnostusta.

Latvalan puheessa toistuvat sanat autenttisuus ja vastuullisuus. Materiaalien kierrättäminen, vaatteiden kestävyys ja luonnon kunnioittaminen ovat olleet osa Sastaa jo ennen, kuin ekologisuudesta tuli muodikasta – sitä ei vain ole osattu erikseen korostaa.

Latvala mainitsee vaikkapa vastuullisuuden valttikortikseen ottaneen Patagonian, joka mainostaa ahkerasti korjauspalvelua tuotteilleen. Sastalla korjauspalvelu on ollut jo kauemmin kuin Patagonia on edes merkkinä ollut olemassa, Latvala kehaisee.

Perisuomalaiseen, vaatimattomaan tapaan
siitä ei vain ole pidetty meteliä.

Mehän emme ole muotimerkki, sellaisia on maailma täynnä. Juuri siksi meillä on uskottavuutta, Latvala kuvailee.

Kuluttajat hakevat tänä päivänä autenttisuutta. Sitä kautta on havahduttu huomaamaan, että on olemassa tällainen kotimainen merkki, joka on jo 50 vuoden ajan tehnyt vaatteita koviin oloihin.

Ehkä aihetta meteliin olisikin?

Lähde: Pappamerkistä tuli muodikas – maailmalla hipsterit haluavat metsävaatteita Pohjois-Karjalasta – Iltalehti

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.