Yhä useampi nainen ja nuori alkaa metsästää – haluavat antaa lapsilleen ”oikeaa” ruokaa | Sveriges Radio

Ruotsalaiset ovat metsästyshullua kansaa: Tämänvuotisen Sifo-tutkimuksen mukaan jopa joka neljäs ruotsalainen voisi kuvitella aloittavansa metsästyksen.

Metsästäjät Alpo Syväjärvi ja Keijo Törmänen sanovat saaneensa myönteistä palautetta harrastuksestaan jopa vegaaneilta.

Useamman kerran olen törmännyt vegaaneihin, jotka ovat sanoneet, että ovat luopuneet täydestä vegaaniudesta, koska ovat halunneet antaa lapsilleen ”oikeaa” ruokaa ja ovat siksi alkaneet metsästää, sanoo metsästäjä Alpo Syväjärvi, joka on myös Keski-Ruotsin aluepäällikkö Jägareförbundetissa.

Sifon mukaan jopa 87 prosenttia ruotsalaisista suhtautuu myönteisesti metsästykseen.

Metsästysharrastuksen suosio on viime vuosina kasvanut nopeimmin nuorten ja naisten joukossa. Vaikka ruotsalaisen metsästyskortin haltijoista vasta kuutisen prosenttia on naisia, heidän määränsä on siis kasvamaan päin ja tämä ilmiö näkyy Syväjärven mukaan yhtälailla maaseudulla kuin suurkaupunkimiljöössä.

Syväjärvi uskoo, että lihan kaupallinen tuotanto ja käsittely niin Ruotsissa kuin muuallakin Pohjois-Euroopassa kaikkine negatiivisine kuvineen eläinten kohtelusta saattaa olla yksi syy siihen, että riistaeläinten suosio on kasvanut.

Tämä yhdistettynä terveystrendiin on hänen mielestään saattanut lisätä juuri nuorten ja naisten kiinnostusta metsästysharrastukseen.

Vaikka metsästys herättää aika ajoin myös kritiikkiä, Syväjärvi ja Törmänen eivät ole siihen juurikaan törmänneet. Syväjärvi sanoo, että hän kuulee aniharvoin kritiikkiä metsästysharrastuksestaan, mutta hänen mielestään on kuitenkin tärkeää hyväksyä eriävät mielipiteet – koskivat ne sitten metsästystä tai kalastusta.

Metsästäjä Keijo Törmänen ei muista saaneensa negatiivisia kommentteja harrastuksestaan koskaan.

Metsään isoveljien mukana

Sekä Törmänen että Syväjärvi lähtivät ensi kertaa metsälle jo taaperoiässä, kun he vielä viettivät lapsuuttaan Suomessa. Törmänen lähti velipoikien kanssa metsälle Kuusamossa, ja metsästysharrastus lähti liikkeelle pienriistasta kuten metsäkana- ja vesilinnuista.

Myös Syväjärvi seurasi isoveljeään metsään noin 5-6-vuotiaana ja muistaa tuolloin olleensa mukana metso- ja vesilintujahdissa. Ensimmäisiin metsästysmuistoihin liittyi myös äidin jänispata, jonka tuoksun hän muistaa edelleen.

Myöhemmin kumpikin hankki metsästysluvan ja oman aseen ja siirtyi myös suurempaan riistaan.

Luonto iso osa harrastusta

Vaikka metsästyksessä juuri itse riistaeläimen kaataminen houkuttelee Törmästä ja Syväjärveä, he kumpikin suosittelisivat silti harrastustaan muille ennen kaikkea luontoelämysten takia.

Metsästyspäiväthän ovat aivan uskomattomia luontoelämyksiä monesti. Ajattele, että lähdet aamuvarhaisella reppu selässä mielellään koiran kanssa korpeen rämpimään, ja puolenpäivän maissa asetut johonkin puron ääreen ja teet siihen nuotion.

Kaivat nokipannun repusta ja täytät sen purovedellä ja keität kahvit ja grillaat makkarankin siihen vielä kahvia odotellessa. Sitten taas sen jälkeen päivä jatkuu ja luontohan on juuri näin syksyllä tosi kaunis kaikkine väreineen, Törmänen kuvailee.

Mitään niitä elämyksiä, joita saan luonnossa, en voi saada missään muualla. Ne antavat minulle harmoniaa, kunnioitusta luontoa ja ympäristöä mutta myös eläimiä kohtaan. Ja se, että saa myös metsästää yhdessä koiransa kanssa, kuten Keijo sanoi, on osa viehätystä.

Metsästys on tapa elää ja olla luonnossa samoilla ehdoilla, Syväjärvi sanoo.

Lähde: Yhä useampi nainen ja nuori alkaa metsästää – Sisuradio | Sveriges Radio

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.