Metsästämällä saa puhdasta ruokaa

Suomen kaunis luonto, rempseä seura sekä puhdas, perinteinen ravinto ovat hyviä syitä metsästämiseen.

Kun Marjo Rantala sai kutsun hirvipeijaisiin vuonna 2002 ja kuunteli metsästäjien juttuja ja maisteli hirvenlihakeittoa, hänelle tuli halu päästä itsekin tähän mukavaan porukkaan.

Totesin siinä pöydässä keiton ääressä, että mahtaa olla upeaa lähteä aamuisin syysmetsälle. Luonto ja perinteinen suomalainen elämäntapa kiehtoivat mieltäni ja tietenkin maukas hirven ja peuran liha, Rantala sanoo.

Hänet kutsuttiin siltä istumalta mukaan Säijän metsästysseuraan kokeilemaan ajojahdissa mukana olemista ja Rantala olikin jo seuraavana syksynä ajomiehenä.

Anoin sitten pääsyä seuran jäseneksi ja minut hyväksyttiin.

Ajomies-naisena metsässä kulkeminen on aika rankkaa, joten Rantala päätti olla samanveroinen miesten kanssa ja päästä passiin eli ampujaksi.

Sitä varten hän kävi Orimattilassa metsästyksestä kiinnostuneille naisille tarkoitetun Koppelokurssin. Kurssilla opetellaan aseen käyttöä, osallistutaan ampumaharjoituksiin ja suoritetaan metsästäjäntutkinto ja ampumakoe sekä harjoitellaan riistan käsittelyä.

Kurssille osallistuneilla naisilla on kaikilla erilainen tausta, mutta jokaisella halu päästä metsälle joko oman aviomiehen kanssa tai metsästysseuran mukana. Muistan, kun eräs osallistujista kertoi, miten hän jo kaukaa näkee teeren puussa ja ampuisi sen tullen mennen, kun mies hoksaa linnun vasta, kun se lähtee jo lentoon, Rantala nauraa.

Passiin Marjo Rantala pääsi heti, kun oli metsästystutkinto taskussa. Seuraavana syksynä hän ampui ensimmäisen hirvensä.

Seisoin pellon päässä ja kuulin metsästä koiran haukuntaa.

Kaukana vastapäätä olin näkevinäni tanskandoggin juoksevan metsästä pellolle pitkine koipineen, mutta sehän olikin hirvi, joka tuli suoraan kohti ja metsästyskoiramme Milla kintereillään.

Rantala toteaa, että siinä vilahti päässä monenlaiset ajatukset ja oli täysi työ pitää ase vakaassa otteessa.

Metsästäjän täytyy olla kaikki aistit valppaana, ja jokaisella on oma sektorinsa, jossa voi ampua. On pidettävä mielessä, että aseenkäytön yhteydessä on aina vaarana kimmokkeet ja huolimaton laukaus voi olla tappava.

Kaadon jälkeen on tarvittaessa ammuttava lopetuslaukaus ja pistettävä kaulavaltimoon, jotta veri pääsee valumaan pois eikä pilaa arvokasta lihaa.

Kaatoryyppy kuuluu asiaan, ja se onkin enemmän kuin paikallaan, sen verran adrenaliinia ryöpsähtää verenkiertoon, että tilkka rauhoittavaa auttaa.

Tänä syksynä en ole työkiireiden takia mukana hirviporukassa, ja Säijän metsästysseuralla onkin vain yksi lupa.

Metsästämiseen Marjo Rantalaa innostaa siten saatava puhdas ravinto. Hän muistelee vesi kielellä jouluateriaa, jolloin pöydässä oli monenlaista riistaa.

Sain joulun alla kolme rusakkoa, joiden lihat ja sisäelimet otin tarkoin talteen. Vein osan palvattavaksi, ja ennen palvaamista päälle vielä laitettiin siankylkeä mehevöittämään kuivaa riistalihaa. Lisäksi pöydässä oli savustettua villisian lapaa ja hirvipaistia.

Lempäälän Säijässä, Pirkkalan rajalla asuvalla Rantalalla on omakotitalonsa pihassa kanala, jossa tepastelee yhdeksän kanaa ja kukko Raikuli Roi. Haaveena on ollut pitkään hankkia isompi tila.

Etsinnässä on maalaistalo, jossa voisin harjoittaa maatilamatkailua ja erästelyä. Asiakkaat voisivat ostaa tilalta myös tilaosuuden, tulla asumaan lyhyeksi tai pitkäksi aikaa, tehdä yhdessä ruokaa ja vaikka lypsää osaomistuslehmää. Kotiin vietäväksi olisi nimikkokanan munia ja oman kasvimaan perunoita.

Hän on huomannut toimittuaan parikymmentä vuotta hierojana ja kuntohoitajana,, miten stressaantuneita ihmiset ovat.

Myös yksinäisyys aiheuttaa vaivoja, jotka olisi yhdessä toimimalla poistettavissa. Eläinten kanssa touhuaminen ja luonnossa liikkuminen ovat hyvää stressinpoistoterapiaa.

Lähde: Metsästämällä saa puhdasta ruokaa | Tamperelainen

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.