Metsästyskoirat | Koiran käyttö metsästyksessä

Jahdin onnistumisen kannalta koira on tärkeä, mutta tärkeätä on jahtiin osallistuminen riistaviettiselle koirallekin.

Aktiiviselle metsästyskoiralle on tärkeää, että se pääsee toteuttamaan viettejään ja vaistojaan siinä tehtävässä, mihin se on jalostettu.

Koiran energia ei pääse patoutumaan, vaan koira pääsee oikeaan toimintaan.

Metsästysasetus 666/1993 12 §.

Hirvieläinten metsästyksessä ei saa käyttää kytkemättömänä sellaista ajavaa koiraa, jonka säkäkorkeus on yli 39 senttimetriä.

Metsäkauriin metsästyksessä saa käyttää 1 momentin mukaan sallittua koiraa vain syyskuun viimeisestä lauantaista 31 päivään tammikuuta saakka.

Mistä se 39 cm tuleekaan on erikoinen piirre metsästys lain säädännössä?

Noutavan koiran käyttö on tärkeää linnustuksessa, jotta koko saalis saadaan talteen. Ilman koiraa on mahdollisen haavoittuneen sorsan löytäminen se hankala paikka. Sorsan löytäminen ilman koiraa on työlästä ja tietyissä olosuhteissa jopa mahdotonta.

Ruotsissa laki kieltää linnustuksen hämärän aikaan, jos käytössä ei ole noutavaa koiraa. Suomessa ei vastaavaa säädöstä ole.

Metsästyskoirat

Koirat jaetaan niiden käyttöominaisuuksien ja ulkomuodon perusteella erilaisiin roturyhmiin. Metsästyskoirat voidaan karkeasti luokitella ajaviin, karkottaviin, noutaviin, pysäyttäviin, seisoviin ja haukkuviin lintukoiriin sekä luolakoiriin.

Tämän lisäksi melkein mikä tahansa metsästyskoira on opetettavissa jälkikoiraksi. Jokaiseen roturyhmään sisältyy useita eri rotuja, joiden käyttöominaisuudet voivat vaihdella paljonkin.

Käyttökokeet

Metsästyskoirille järjestetään rodunmukaisia käyttökokeita. Menestymällä kokeissa koira osoittaa kykynsä ja sopivuutensa jalostuskäyttöön.

Koirien ominaisuuksista saadaan arvokasta tietoa seuraamalla niiden työskentelyä kokeissa.

Jäljestäminen

Jäljestämistä voidaan opettaa minkä rotuiselle koiralle tahansa, eikä se ole vaikeaa tai kallista.

Jäljen tekemiseen tarvitaan maanomistajan lupa ja välineistöksi koiralle jälkivaljaat ja 6–12 metriä pitkä naru, köysi tai liina naudan, hirvieläimen tai karhun verta 5 x 10 senttimetrin kokoinen vaahtomuovin palanen noin 3 metriä pitkä naru ehjä muovipussi kuitunauhaa kaato, esimerkiksi hirven sorkka.

Vaahtomuovin palanen kastellaan vedellä, jotta se luovuttaa paremmin hajua.

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.