Mustikka kavahtaa lumetonta pakkassäätä, puolukka kestää paremmin – jos kukinta ja pölytys onnistuvat hyvin

Puolukan poimijat voivat odotella rauhallisin mielin ensi kesän marjasaaliita, vaikka eteläisessä ja keskisessä Suomessa metsät ovat lumettomia tai liki lumettomia. Mustikalle eteläisen Suomen talvi on ollut kehnompi.

”Mustikka oikeastaan edellyttää sitä, että talvehtimisessa olisi lumipeitettä. Kaikkein haitallisinta mustikalle olisi, jos lumettomana aikana tulisi kovia pakkasia. Niille mustikka on herkkä”, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta.

”Silloin voi koko maanpäällinen varpukin tuhoutua.”

Vaikka kulunut talvi on heikentänyt mustikan satonäkymiä, Peltola ei vielä lähde tarkemmin veikkailemaan ensi kesän saaliita.

Marjasatoon vaikuttavat monet muutkin asiat kuin mahdolliset talvituhot. Jos kukinta ja pölytys onnistuvat hyvin, ne korvaavat talven menetyksiä.

”Eikä ole Suomessa vielä sellaista vuotta ollut, etteikö mustikkaa olisi missään. Täysien sankkojen eteen täytyy silloin vain tehdä enemmän töitä.”

Mustikka myös toipuu hyvin yksittäisistä huonoista talvista, sillä sen biomassasta 70–80 prosenttia on maan alla.

”Jos huonoja vuosia tulee kovin paljon peräkkäin, voi tulla jo pysyvämpiä vaurioita”, Peltola sanoo.

Lähde: Mustikka kavahtaa lumetonta pakkassäätä, puolukka kestää paremmin – jos kukinta ja pölytys onnistuvat hyvin, ne korvaavat talven menetyksiä – Kotimaa – Maaseudun Tulevaisuus

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.