Metsää kaadetaan ennätystahtiin, ja tulot virtaavat etelään: ”Kun fyysinen etäisyys metsään kasvaa, niin henkinen etäisyys kasvaa myös, ja metsää on helpompi hakata”

Tämä kertoo osaltaan siitä, että yhä useampi metsänomistaja ei asu enää metsätilansa lähellä, vaan etelän kaupungeissa. Metsää on kaatunut maakunnissa ennätystahtiin, mutta suuri osa siitä saadusta taloudellisesta hyödystä on kanavoitunut Etelä-Suomeen.

Yksityiset ihmiset omistavat noin 60 prosenttia Suomen metsämaasta ja myyvät teollisuudelle 80 prosenttia sen tarvitsemasta kotimaisesta puusta.

Metsäteollisuus on ollut huolissaan raaka-ainehuollostaan, kun metsätilat pirstoutuvat perinnönjakojen takia ja omistajat etääntyvät metsistään.

”Kyllä metsänomistajat hakkaavat metsiään, vaikka asuvat kauempanakin. Asuinpaikka ei ratkaise sitä, miten metsiä käytetään. Itse asiassa saattaa olla niin, että kun fyysinen etäisyys metsään kasvaa, niin henkinen etäisyys kasvaa myös, ja metsää on helpompi hakata”, sanoo tutkija Harri Hänninen Luonnonvarakeskuksesta.

”Metsänomistajista yhä suurempi osa on toisen polven kaupunkilaisia, joilla ei ole lapsuudesta imettyä käsitystä siitä, miten metsiä käsitellään.

Eivät he välttämättä ole vain metsien suojelijoita, vaan voi olla niin, että metsä on heille vain yksi osa sijoitusportfoliota. Heillä ei ole niin vahvoja tunneperäisiä sidoksia metsänomistukseen kuin niillä, jotka ovat siellä jo lapsuudessaan olleet.”

Tosin pelkät pääomatulot eivät kerro kaikkea, sillä metsänkorjuu ja metsänhoitotyöt luovat työpaikkoja ja sitä kautta myös verotuloja maakuntiin.

Yhä useampi metsänomistaja teettää työt tilan ulkopuolisilla.

Sama hakkuutahti ei ole jatkunut enää vuoden 2018 jälkeen, sillä MTK:n arvion mukaan puukauppamäärät jäivät viime vuonna noin kolmanneksen edellisvuotta pienemmiksi.

Hintakehityskään ei ollut metsänomistajan kannalta edullinen, sillä etenkin tukkipuun hinta laski.

Siinä pääsyynä olivat Euroopan hyönteis- ja myrskytuhot, jotka aiheuttivat ylitarjontaa.

Luken mukaan vähintään kaksi hehtaaria metsää omistavia perhemetsätiloja on noin 350 000, mutta metsänomistajia on ainakin kaksinkertainen määrä.

Osa tiloista on kahden puolison yhdessä omistamia tai ne toimivat kuolinpesä- tai yhtymämuodossa.

Lähde: Metsää kaadetaan ennätystahtiin, ja tulot virtaavat etelään: ”Kun fyysinen etäisyys metsään kasvaa, niin henkinen etäisyys kasvaa myös, ja metsää on helpompi hakata” – Talous | HS.fi

Kategoria(t): Metsänhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.