Talviverkoilla | YouTube

Erilaisia kalastusmuotoja on useita, joita voi talvellakin harrastaa. Suosituin talvikalastuksen muoto on pilkkiminen, mutta myös verkko- ja koukkukalastus onnistuu talvella.

Talvella verkkokalastuksessa pitää huomioida ennen kaikkea verkkojen laskupaikan oikeaoppinen merkitseminen.

Verkon molempiin päihin, avantojen kohdalle tulee laittaa heijastinkepit, etteivät kelkkailijat törmää niihin pimeässä. Avannot tulee myös peittää aina verkon katsomisen jälkeen.

Jäälle lähdettäessä pitää olla tuulenpitävä ja lämmin vaatetus, mieluiten haalarit sekä kumisaappaat. Sen lisäksi tarvitaan vedenpitävät käsineet sekä jäänaskalit.

Talvella kalastamisessa tulee huomioida myös valon vaikutus, sillä kun valo lisääntyy, kalat liikkuvat enemmän. Alkutalvesta, kun jää on vielä kirkasta, kala liikkuu paremmin, samoin keväällä kun päivä pitenee ja valo lisääntyy.

Eri kalalajit liikkuvat myös eri aikaan vuodesta, särkikalat viettävät talvisin hiljaiseloa. Ahvenkalat, kuha ja siika ovat ne, mitä talvella pilkitään eniten. Keväällä alkaa saada myös jo säynäviä ja särkikaloja.

Uittolaudalla on helpoin laittaa verkot jään alle

Jään pitää olla riittävän vahva, mielellään noin 15 senttimetriä teräsjäätä.

Viedään jäälle mennessä maalta kaksi noin kolmen metrin pituista latvusta jossa on oksa tyvi puolella. Kun jää on kirkas, tehdään kalan katsomis avanto ja josta voidaan uittolauta työntää jään alle. Mitataan narulla jonka päähän on sidottu pieni paino, veden syvyys.

 

Verkot eivät saa jäädä jäätä vasten.Sitten mitataan jään pinnalla verkon pituus ja lisätään kolmesta viiteen metriin lisää riippuen syvyydestä.Uittolautaan sidotaan kaksi narua.

Toisella narulla ”vedetään” jousta jäätä vasten,ja äkkiä löysätään niin uittolauta kulkee jään alla.

Uittolaudassa on jään pintaa vasten punaisella värillä värjätty alue, jonka näkee jään läpi. Kun mitatun matkan kulkee uittolauta jään alla,teemme kairalla jäähän reijän, ja nostamme vapaana olevan narun jään päälle.

Samasta reijästä voidaan tuuralla kääntää uittolauta takaisin päin ja vetää sen pois. Nyt meillä on naru jään alla. Sidotaan verkon pää naruun kalan katsomis avannosta ja vedetään tehdystä kairan reijästä verkko jään alle.

Tehdään kairalla reikä jäähän kumpaankin päähän. Laitamme narut mukana tuotuihin latvuksiin niin ettei ne pääse irti ja sidotaan paino naruihin ja upotamme ne kairan reiästä ja laitamme lunta ja jäätä niin että latvukset pysyvät pystyssä.

Sitten ”ongimme” narut toisesta reijästä ylös ja sidomme verkon päät niihin kiinni. Molemmat päät samalla tavalla. Katsomis avantoon voidaan laittaa styroxin ja päälle lunta niin ei mene reikä niin paljon jäähän kun menemme katsomaan verkkoa.

Talviverkkokalastus on aliarvostettua, kokeminen tarvitsee tehdä 3-7 päivän välein.

Kokemisväli riippuu miten kala liikkuu ja mitä kalaa pyydetään. Kala ja verkot säilyvät puhtaina talvivedessä joten verkkojen kanssa ei erikseen tarvitse puljata.

Alkuun pääsemiseksi tarvitaan:

  • Kalastusluvat
  • Vedenpitävät käsineet
  • Jäänaskalit
  • Verkot ; (55-100 mm  korkeus 3-5 m  riippuen vesistöstä ja oletetun kalaston koosta riippuen. Aloituksena voisi olla hyvä 55 mm  3m korkee  verkko.)
  •  Kaira; 4″ riittää hyvin
  • Jääsaha;koku ja lasku avannon tekoon
  • Rautalanka koukku; jäänalla olevan narun ”nappaamiseen reijästä”
  • Uppoavaa narua
  • muttereita , pikahakoja ; verkkojen  kiinnittämiseen jne .
  • Finnfoamipala; avannon peittämiseen jotku käyttää myös  jääkaapin ovia
Kategoria(t): Kalastus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s