Älgar räknas med drönare i unik studie | Svensk Jakt

Med hjälp av en förprogrammerad drönare som utrustats med värmekamera går det att få en bättre koll på antalet älgar i skogen, det skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsen har gjort ett unikt försök inom det stora brandområdet i Västmanland.

Detta som ett led i att öka kunskapen om hur hjortdjur söker föda i landskapet och samtidigt utforska nya användningsområden för drönare, valdes att göra en metodtest av viltinventering med hjälp av drönare försedd med värmekamera.

Drönaren programmerades att flyga i stråk över tio hektar stora rutor, både i mörker och på dagtid. Med hjälp av värmekameran registrerades hjortdjurens värmesignaturer. Det var, enligt Skogsstyrelsen, relativt enkelt att skilja på älgar och rådjur. Totalt inventerades 330 hektar.

Billigare än flyg

Med metoden går det, enligt Skogsstyrelsen, också att göra ekonomiska vinster. Drönare är billigare än traditionell flyginventering och markägare kan själv lära sig tekniken och inventera på egen hand.

Dock är den genomförda inventeringen en pilotstudie och det finns behov av utveckling för att även kunna användas där det finns äldre skog med tätare krontak än i brandområdet där testet gjordes.

Drönarens begränsande batteritid men också gällande regelverk gör att metoden i nuläget är begränsad till mindre arealer, skriver Skogsstyrelsen i sitt pressmeddelande.

Film från drönaren. Foto: Skogsstyrelsen 

Lähde: Älgar räknas med drönare i unik studie | Svensk Jakt

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s