Suutari kertoo, millaiset kengät voi kestää eliniän

Hyvin tehdyt, laadukkaista materiaaleista valmistetut kengät voivat kestää eliniän. Harvalla kaduntallaajalla on tänä päivänä sellaiset jalassaan.

Vanhat kengät on yleensä valmistettu paremmin.

Polyuretaanilla on monia hyviä ominaisuuksia

Sen iskunvaimennusominaisuudet ovat hyvät, ja materiaalina se on kevyttä, joustavaa, kulutusta kestävää sekä halpaa. Polyuretaania käytetään niin markettikengissä kuin tunnettujen merkkien, kuten Eccon, Sievin ja Jalaksen, jalkineissa.

Ennemmin tai myöhemmin polyuretaani kuitenkin vanhenee ja murenee.

Syynä hajoamiseen on kemiallinen reaktio, hydrolyysi, jossa polyuretaani reagoi kosteuden kanssa.

Molekyyliketjut alkavat pilkkoutua, ja samalla muodostuu happoa, joka saa muovisolukon hapertumaan entistäkin vauhdikkaammin. Sateessa tarpominen ei välttämättä ole ongelma, sillä runsas vesi huuhtoo happoa pois.

Ilmankosteus on ruiskuvalupohjalle myrkkyä.

Se tunkeutuu huokoisen pohjan ilmakupliin ja alkaa syödä muovisolukkoa. Kosteassa varastossa, laatikossa tai muovipussissa vesihöyry ei pääse haihtumaan.

Askeltaessa pohja vääntyy ja sisälle muodostuva kitka tuottaa lämpöä, joka haihduttaa kosteutta ja hidastaa hydrolyysin etenemistä.

Useimmiten sukkaa muistuttava kengän päällysrakenne upotetaan polyuretaanimassaan jo ennen kovettumista.

Tällaisen ruiskuvaletun pohjan tunnistaa usein muotin jättämästä pienestä saumasta kengän kannassa ja muovitäplistä sisäpohjassa, kun muovi on suuressa paineessa pursunnut neulanpistoksista läpi.

Teoriassa pohjan korvaaminen uudella on mahdollista, mutta halpaa se ei ole eikä välttämättä edes mahdollista. Pohjan pitäisi istua kenkään täydellisesti sekä vastata alkuperäistä pohjaa painoltaan ja käynniltään.

Osa vaelluskenkien valmistajista myy kuitenkin malleja, jotka voi pohjata uudelleen. Haurastuminen odottaa ennen pitkää kaikkia muovimateriaaleja, eikä liimauksia voi tehdä loputtomiin.

Hyvä, pitävä vaihtoehto muoville on kumi. Sen kääntöpuolena tosin on painavuus, jota vältetään ontoilla kennorakenteilla. Haittana on, että kennot voivat romahtaa.

Kestävin ja ympäristön kannalta paras vaihtoehto on nahka niin päälliselle kuin pohjallekin, jonka päälle voi lisätä kumiset puolipohjat.

Jos kaappiinsa mielii saada kestävät jalkineet, pohjista kannattaa etsiä ompeleita. Aikaa myöten mikä tahansa liima antaa periksi, mutta kiinni ommeltu pohja pysyy kengässä pitkään.

Erilaisia kenkien rakenteita

Ruiskuvalettu pohja.

Polyuretaanimassa ruiskuvaletaan suoraan kengän pintarakenteisiin, jolloin rakenne toimii samalla liimana. Uudelleenpohjaus on vaikeaa tai mahdotonta.

Liimattu pohja.

Kengän pohja on kiinnitetty pitävällä liimalla. Ulkopohjan voi korvata uudella, mutta liimattua pohjaa ei useinkaan voi vaihtaa uuteen.

Goodyear-reunosrakenne.

Nahkareunoksen avulla sisäpohja ja päällinen ommellaan kiinni toisiinsa kengän sisäpuolelta. Lisäksi reunos ja ulkopohja on tikattu yhteen ulkopuolelta. Pohjan vaihtaminen on helppoa.

Läpiommeltu rakenne.

Sisäpohja, päällisnahka ja ulkopohja ommellaan kiinni toisiinsa kengän sisäpuolelta. Tikkaukset näkyvät kengän pohjassa.

Lähde: Monia kenkiä odottaa väistämätön rappeuma ja roskistuomio – Suutari kertoo, millaisista kengistä voi saada elinikäiset kumppanit – Talous | HS.fi

Kategoria(t): Varusteet Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s