Pienriistan nahkojen käsittely ohje

Pienriista on hyvin moninaista. Siihen kuuluvat niin ketut, supit, naalit, näädät, minkit, piisamit, majavat jne.

Pienriistan eri lajien nahkojen rakenne eroaa toisistaan hyvinkin paljon.

  • Ketulla ja näädällä on ohut nahka, jossa rasvakerros on suurimmaksi osaksi nahan ulkopuolella.
  • Minkillä taas on paljon rasvaa nahan sisällä.
  • Majavalla ja piisamilla puolestaan on tiivisnahka.

Kuitenkin nahkojen käsittelyssä voidaan pääpiirteittäin noudattaa samaa kaavaa.

  • Poista liiat lihat ja rasvat
  • Poista häntäluu ja avaa häntä
  • Poista korvarustot/ja tai lihat
  • Nylje eläin varoen ja rauhallisesti reikiä tekemättä
  • Kuivaa oikein

Kuten metsällä vaaditaan muutenkin malttia ja huolellisuutta, niin miksi ei otettaisi järkeä mukaan myös nylkemiseen ja nahan käsittelyyn

1. Rasvat kaavitaan pois hyvin tarkkaan

On erittäin tärkeää, että eläimistä kaavitaan rasva ja liha pois hyvin tarkkaan ennen säilömistä. Lihat ja rasvat estävät suolan tunkeutumista nahkaan.

Rasva härskiintyy vanhetessaan ja aiheuttaa karvanlähtöä ja nahan haurastumisen.

Rasvan poistumista voi tehostaa joko rummuttamalla nahkaa sahanpuruissa tai pyyhkimällä nahkaa sahanpuruilla.

2. Häntä, korvat ja tassut

Jos nahkaan jättää hännän nylkemättä, voi olla varma, että siitä irtoaa karva. Samoin on laita korvien, joista pitäisi poistaa lihat ja suurin osa rustoa.

Tassut nyljetään kynttä myöten ja anturoista poistetaan rasva.

3. Vältä nylkyreikiä ja viiltoja

Vältä reikiä ja syviä viiltoja nylkiessäsi, sillä ne huonontavat nahan käytettävyyttä.

Syvä viilto, vaikka ei olekaan reikä, voi revetä valmistuksen aikana.

4. Kuivaa oikein

Voidaan pitää sääntönä, että pienet ja ohutnahkaiset nahat kuivataan ja isommat ja paksunahkaiset suolataan.

Kutistumisen estämiseksi nahat kuivataan taanalle.
Taanoja on erikokoisia eri eläimiä varten.

Nahka vedetään taanan päälle karvapuoli sisäänpäin. Jos nahat muokkautetaan itselle, ei nahkoja tarvitse kääntää.

Jos nahkoja kuivataan myyntiä varten, käännetään nahat karvapuoli ulospäin kun lihapuoli on kuivahtanut sopivasti. Kun nahat ovat kuivaneet, ne kammataan.

Kuivaa nahat hyvin miedossa lämmössä ja käytä apuna puhallinta mikäli mahdollista.

Taanan ja nahan väliin puhdas paperi

Käytä lisäksi taanan ja nahan välissä puhdasta paperia, jotta nahka ei tartu taanaan kiinni ja taanassa mahdollisesti olevat epäpuhtaudet eivät pilaa nahkaa.

Kuivattuja raakanahkoja ei kannata säilyttää kotona kovin kauan, vaikka ne olikin hyvin puhdistettu. Nahassa oleva rasva hapettuu ja aiheuttaa nahan haurastumista.

Jos suolaat nahkoja, käytä tarpeeksi suolaa

Suolaa nahka levälleen karvapuoli alaspäin, niin paljon ettei nahkaa näy sen alta.

Levitä nahka esimerkiksi trukkilavojen päälle levälleen karvapuoli alaspäin ja levitä päälle riittävästi suolaa.

Älä säästele suolaa, sitä ei ole koskaan liikaa. Älä taita tai kääri nahkoja vaan anna olla levällään. Tuki suolaa huolella myös korviin, huuliin ja varpaisiin. Jos mahdollista käytä hienoa suolaa.

Avaa huolellisesti kaikki taitokset ja leikkaa korvat ja koivet pois.

  • Levitä nahkaan tasainen peittävä kerros merisuolaa.
  • Anna nahkojen suolautua levällään, älä taita tai kääri niitä.
  • Voit suolata useita nahkoja päällekkäin, aina karvapuoli alaspäin.
  • Anna nahkojen suolautua vähintään viikon verran ennen kuin lähetät ne muokattavaksi.
  • Jos säilytät nahkoja pidempään, ravistele nahoista suola pois ja suolaa ne uudelleen. Näin ne säilyvät pilaantumatta pitkänkin ajan.
  • Kääri nahat vasta kun toimitat ne muokattavksi.

Lähettäminen muokattavaksi

Ravistele liiat suolat pois ja pakkaa nahka kahteen tai kolmeen päällekkäiseen jahtipussiin ja pussi vielä pahvilaatikkoon.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s