Jousimetsästäjälle jännitys on saalista tärkeämpää – Jousiase on hyvin henkilökohtainen väline

Jousimetsästäjät ovat innoissaan metsästyslain muutoksesta, joka mahdollistaa entistä suuremman riistan kaatamisen jousella.

Moni ajattelee, että jousimetsästäjä on hirveän vahva ihminen, toteaa sotkamolainen Jonatan Kokkonen.

Jousiammunnan konkari ja Suomen jousimetsästäjien liiton taljajousituutori haluaa tyrmätä monen aloittelijan harhaluulon heti alkuunsa.

Brutaalia voimaa ei lajissa tarvitse, vaan tekniikka ratkaisee.

Jousiase on hyvin henkilökohtainen väline, eivätkä kaikki jouset sovi kaikille. Kokkosen mukaan aloittelevilla harrastajilla on usein näpeissään vääränlainen jousi.

Ihan liian usein näkee, että on ostettu suoraan 70-paunainen jousi ja sitä ei jakseta virittää, tai viritetään aivan väärällä tekniikalla. Silloin olkapäät ovat vaarassa vammautua.

Yksi pitkä selkälihas tekee työn, ja tekniikka pitää opetella alusta lähtien oikein, Kokkonen toteaa.

Lihaksia enemmän laji vaatiikin kärsivällisyyttä ja keskittymistä. Kun nuolen nokittaa eli virittää jouselle, on ampujan oltava täydellisesti läsnä.

Pitää osata rauhoittaa ja tyhjentää mieli arjen murheista. Se onkin erittäin hyvä tapa harjoitella jousella – juuri sellaisella, joka on jäykkyydeltään sopiva, Kokkonen sanoo.

Kun jousen kanssa pääsee metsälle, on Kokkosen mielestä jännitys sanoinkuvaamaton. Jos aikoo saada saalista, on päästävä hiljaa tarpeeksi lähelle ja arvioitava jousen kaari täsmälleen oikein.

Lajin suola onkin, ettei saalista läheskään aina tule.

Paljon useammin on käynyt niin, kuin että olisin saanut saaliin. Ruutiaseella se olisi ollut helppo nakki, mutta tässä pelataan vähän kuin samalla tasolla eläimen kanssa. Annetaan sille mahdollisuus, Kokkonen kertoo.

Nuolen ja luodin tappamistapaa ei voi Kokkosen mielestä edes vertailla – niin eri maailmoista ne ovat.

Jousen kanssa adrenaliinipurkaus tulee heti kun näet saaliin, yrität saada jousen huomaamatta vireeseen ja vielä osua saaliiseen. Se antaa pikkuisen erilaisen fiiliksen kuin haulikkometsästys.

Jousimetsästäjälle saalis ei saa olla liian tärkeä. Jokainen jousi-illallinen on juhlaillallinen.

Metsäpeura ja villisika tulossa sallituiksi

Jatkossa jousella saisi metsästää myös valkohäntäpeuraa, villisikaa ja muflonia, mikäli hallituksen esitys uudesta metsästyslaista hyväksytään eduskunnassa syksyllä.

Jousella saisi pyytää siis kaikkia hirveä pienempiä lajeja, paitsi karhua. Nykyisen lain mukaan metsäkauris on ollut suurin jousella metsästettävä eläin. Tyypillisiä saaliita ovat esimerkiksi jänis, majava tai pyy.

Kokkonen odottaa jo innolla uudistuksen tuomaa nostetta lajiin.

Kun peura tulee lailliseksi jouselle, on odotettavissa buumi. Nyt harrastajia on arvioitu olevan 10 000–15 000. Siihen tulee iso pompsahdus lisää, arvelee Kokkonen ja lisää:

Etelään tulee varmaan kohdistettua metsästysmatkoja valkohäntäpeuran perään.

Lähde: Jousimetsästäjälle jännitys on saalista tärkeämpää – Osoittaako nuoli syksyllä valkohäntäpeuraan? | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s