Metsästyskoirat | Metsästyskoiran ruokinta tarkkaa – vaihtelee harjoituskauden mukaan

Metsästyskoira voi joutua jahtikauden aikana erittäin kovaan fyysiseen rasitukseen. Keho tarvitsee polttoainetta ja pelkillä perunankuorilla eläimestä loppuu veto hyvin nopeasti.

Koiran elimistö toimii ruoansulatuksen ja energian keräämisen suhteen hieman eri tavalla kuin vaikkapa ihmisurheilijan. Näin ei välttämättä kannata käyttää samanlaista ruokavaliota näiden kahden nisäkäsrodun kesken, vaan haettava kumpaankin omat soveltuvuudet.

ValAjokoiratMTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen tutkija ja valjakkoajaja Riitta Kempe on perehtynyt urheilu- ja metsästyskoirien ruokintaan sekä ruokavalioon seikkaperäisesti ja hänen tietojen pohjalta lähdemme paneutumaan jahtiystävämme parempaa elämään.

 

Ruokinta vaihtelee harjoituskauden mukaan

Liikunnan laatu ja laji sekä harjoituskausi vaikuttavat koiran ruokintaan.

Olipa koira sitten sprintteri tai pitkän matkan juoksija, sen valmennusohjelmaan tulisi kuulua riittävästi säännöllistä peruskuntoharjoittelua 4-5 kertaa viikossa vähintään &12; h kerralla niin, että koira “hengästyy”.

Peruskuntokauden jälkeen seuraa metsästyskauteen valmistava kausi, jossa kehitetään nopeus-, voima- ja vauhtikestävyysominaisuuksia.

Metsästyskauteen osuvan huippukunnon jälkeen valmennusta asteittain kevennetään.

Ennen uutta peruskuntokautta on suositeltavaa pitää lyhyt lepokausi.
Ruokinnan tulee seurata valmennuskausien muutoksia.

Metsästyskaudella koira on ollut metsässä lähes joka toinen päivä.

Ruokavalio on elänyt peruskuntokauden kevyemmästä jahtikauden hieman ravitsevampaan suuntaan. Mukana on ollut heti jahtikauden alussa myös palautusjuomat sekä koiran kunnon etenemisen mukaan luodut lepopäivät.

Lepokaudella metsästyskoiran ruuan valkuaispitoisuus saa olla hieman ylläpitotasoa korkeampi (23-25%), jolloin koiran lihasmassa on helpompi ylläpitää.

Peruskuntokauden alussa siirrytään asteittain aerobista peruskuntoharjoittelua tukevaan rasvaisempaan 30/20-tyyppiseen ruokintaan (30% valkuaista ja 20-25% rasvaa). Mikäli harjoittelu on voimakkaasti kestävyyspainotteista, rasvan osuus saa olla 25-30% ja valkuaisen osuus n. 35%.

Metsästyskaudella ruokinta pysyy pääpiirteiltään hyvin samanlaisena kuin peruskuntokaudella. Kivennäis- ja hivenaineiden sekä vitamiinien, erityisesti antioksidanttien, riittävään saantiin tulee kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota.

Rasvojen ja valkuaisen määrä metsästyskoiran ruuassa:

1. lepokausi (lenkit 5-8 km): rasva 15-20 % ka ja valkuaista 25-30%
2. peruskuntokausi (lenkit 10-20 km): rasva 20-30 % ka ja valkuaista 30-35%
3. metsästyskausi (matkat 40-60 km): rasva 25-30 % ka ja valkuaista 35-40%
4. metsästyskausi, kovat jaksot (matkat yli 80 km): rasvat 35-40 % ka, valkuainen 35-40%

Liikunnan vaikutus ruuansulatuskanavan toimintaan

Säännöllinen liikunta lisää ruuan kulkunopeutta ruuansulatuskanavan läpi, mikä edellyttää ruualta normaalia korkeampaa sulavuutta ja energiapitoisuutta, jotta ruuansulatusentsyymit ehtivät hoitaa hommansa.

Varsinainen liikuntasuoritus ja siihen liittyvät psyykkinen ja fyysinen stressi joko nopeuttaa tai hidastaa, yksilöstä riippuen, mahalaukun tyhjentymistä. Useimmiten käy kuitenkin niin, että mahan tyhjentymiseen kuluva aikaa lisääntyy.

Rasituksesta johtuva lämpeneminen ja kuivuminen hidastavat osaltaan mahalaukun tyhjentymistä, mikä kannattaa huomioida nesteytyksessä ja ruokintatekniikassa.

Metsästyskoiran ruokintatekniikka ennen suoritusta

Koiran ruokinnan ja kevyen liikuntasuorituksen välisen ajan on oltava vähintään 12-14 tuntia ennen suoritusta, jotta mahalaukku ehtisi tyhjentyä. Erittäin kovaan metsästyssuoritukseen valmistauduttaessa tavoitellaan kuitenkin jopa 18-22 tunnin taukoa ruokinnan ja suorituksen väliin.

Koiran suorituskyky ei heikkene kestävyyttä vaativissa lajeissa, jos se ruokitaan kerran päivässä ja edellisestä ruokinnasta on kulunut jo lähes vuorokausi. Päinvastoin, koiran suorituskyvyn on todettu olevan jopa kaksinkertainen verrattuna tilanteeseen, jossa koira ruokitaan 3, 6 tai 9 ennen suoritusta.

Metsästyskoiran ruokinta tarkkaa! – Erälehti.fi.

Tallenna

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s