Metsästyskoirat | Koira matkustaa autossa turvallisesti

Suomessa on yli 800 000 koiraa, ja kymmeniätuhansia niistä kuljetetaan autoissa harrastuksiin, lomamatkoille ja kesämökeille.

Aktiivisen käyttökoiran, kuten metsästyskoiran, kuljettaminen harrastuksiin ei ole aivan siisteimmästä päästä. Siksi kuljetuksiin kannattaa varustautua etukäteen. Koiraa ei tarvitse jättää kuumaan autoon, kun kuljetushäkin voi nostaa auton ulkopuolelle.

Yleisin laiminlyönti on jättää koira autossa irralleen. Lähtökohdan pitäisi olla, että koira on autossa kytketty muiden matkustajien tavoin.

Umpinaisessa tavaratilassa ei nisäkkäitä tai lintuja saa kuljettaa. Farmarimallien avonaista tavaratilaa kielto ei koske.

Irrallaan oleva koira on kaikille autossa matkustaville merkittävä turvallisuusriski. Koira itsekin voi vammautua tai menehtyä äkkijarrutuksessa tai kolarissa. Muutaman kilon painoisen pikkukoirankin törmäyspaino 40-kertaistuu jo 50 kilometrin tuntinopeudella.

Irrallaan matkustava eläin voi myös pelästyä kolaria niin, että se pääsee ulos autosta ja karkaa turmapaikalta.

Farmariauton tai maasturin takatilaa suojaa parhaiten kumimatto, jonka voi likaantumisen jälkeen pestä puhtaaksi.

Kuljetuspaikka riippuu koiran koosta

Koiran kuljetus autossa on turvallisinta, kun se kytketään kunnollisiin turvavaljaisiin, farmari- tai SUV-mallisen auton takatilaan tai sinne asennettuun erilliseen kuljetuslaatikkoon.

Markkinoilla on monenlaisia kuljetuslaatikoita ja turvavaljaita. Kuluttajien olisi voitava olla varmoja, että hankittu turvavaruste on oikeasti turvallinen.

Matkatavaroiden sekaan koiraa ei myöskään pidä laittaa, vaan tavaratila pitäisi jakaa koiralle ja tavaroille. Koira on muistettava kytkeä valjaisiin myös tavaratilassa, mikäli käytössä ei ole suljettavaa häkkiä.

Valjaat

Vahvarakenteiset turvavyövaljaat on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Kolarissa valjaat jakavat koiraan kohdistuvan voiman laajoille alueille.

Valjaita ostaessa kannattaa arvioida tarkasti saumojen ja lukkojen pitävyys ja laatu. Koiraa ei saa koskaan kiinnittää turvavöihin tai autonrakenteisiin kaulapannasta.

Keskikokoisen tai suuren koiran kuljettaminen on suositeltavaa tavaratilassa, joka on avoimessa yhteydessä matkustamoon ja jossa koiralle on riittävästi tilaa.

Koiraverkko

Turvallisuuden takeeksi tavaratilan ja matkustamon välille pitää asentaa koiraverkko, jotta koira ei pääse kiipeämään matkustajatilan puolelle. Samalla verkko estää koiran sinkoutumisen matkustamoon äkkijarrutuksessa.

Erilaiset lattian ja katon väliin pingotettavat tarvikekalterit eivät välttämättä  pysy paikallaan kolarissa, voivat olla jopa vaarallisia muille matkustajille.

Verkko pitää valita niin, että se sopii omaan automalliin ja pysyy tukevasti paikallaan. Suositeltavin vaihtoehto on ostaa auton avoimeen tavaratilaan kiinteä ja laadukas koirankuljetushäkki.

Kuljetushäkki

Yhden koiran mentävä häkki maksaa satoja euroja. Laadukas häkki on kuitenkin kestävä, joten sen voi siirtää seuraavaksi hankittavaan autoon.

Kuljetushäkissä koiran pitää pystyä seisomaan ja kääntymään sekä lepäämään luonnollisesti matkanaikana.

Yleensä koira on mukana kun kuljetushäkkiä hankitaan, jolloin heti havaitaan häkin sopivuus koiralle. Ammattitaitoinen myyjä osaa ottaa huomioon koiran rotuominaisuudet ja käyttötarkoituksen.

Parhaissa malleissa on tarjolla koiran viihtyvyyttä lisääviä tarvikkeita.

protect cage

Kuljetushäkin pitää kestää käytössä se ei saa vaaraksi koiralle eikä muille matkustajille.

Myös autojen peräosa on suunniteltu painumaan peräkolarissa kasaan hallitusti. Tämä muodonmuutosvyöhyke suunniteltu lisäämään matkustamon turvallisuutta. Muodonmuutosvyöhyke tarkoituksena on ottaa vastaan törmäysenergiaa ja vähentää mm. niskaan kohdistuvaa piiskaiskua.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.