Hoppfullt för fjällräven i Norrbotten | Jakt & Jägare

Det treåriga fjällrävsprojektet Felles Fjellrev Nord avslutas med goda nyheter. Tack vare åtgärder som stödutfodring och rödrävsjakt går det bättre för den hotade fjällräven i Norrbottensfjällen.

Under 2019 föddes det 16 fjällrävskullar i Norrbottens län, vilket är en ökning med tre valpkullar sedan 2018. Men det är fortfarande svårt för valparna att klara sig.

Bäst går det för fjällrävarna i Arjeplogsfjällen där sommarens inventeringar visar att 13 fjällrävslyor är bebodda med vuxna fjällrävar och deras valpar.

Det är också hoppfullt att fjällrävspar har fått valpar även i Gällivare- och Kirunafjällen, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Automater med hundfoder

Länsstyrelsens naturbevakare arbetar med åtgärder för att bevara fjällräven. De bygger till exempel foderautomater som fylls på med hundfoder.

Foderautomaterna är konstruerade så att rödrävarna inte ska kunna gå in och roffa åt sig maten.

Foderautomaterna är som snabbmatsrestauranger för fjällräven. De är extra viktiga då lämmelåren uteblir och bristen på mat är stor, säger Emilia Vesterberg, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten.

Rödrävsjakt är nödvändig

Naturbevakarna arbetar också med bevakning av fjällräv, bland annat vid deras lyor. Rödrävsjakt är i dagsläget nödvändig för att fjällrävarna ska få en chans att etablera sig.

EU-projektet Felles Fjellrev Nord är inne på sitt sista år och avslutas nu i december. Efter årsskiftet får länsstyrelsen veta om det blir ett nytt Interregprojekt, ett Felles Fjellrev Nord II.

– Det skulle betyda mycket att få fortsätta arbetet med att bevara fjällräven tillsammans med Finland och Norge.

Visst går det bättre för fjällrävarna i länet, men vi har fortfarande en stor utmaning framför oss och mycket arbete kvar innan vi kan försäkra oss om att fjällrävarna klarar sig utan vår hjälp, säger Emilia Vesterberg.

Lähde: Hoppfullt för fjällräven i Norrbotten – Jakt & Jägare

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s