Koirat tuovat naisia jahteihin: ”Metsästyskoira on ystävä ja paras metsästyskaveri”

Metsästyskoira on harrastuksessa tärkeä työkalu, josta täytyy pitää hyvää huolta. Moni nainen lähtee metsästämään koiransa innoittamana.

Loppilaiset mäyräkoirat Elsa, Aada ja Helmi ottavat vieraat vastaan riemulla ja suurin odotuksin.

Voi vain kuvitella, millaista on meno silloin, kun Viivi Skogberg alkaa viritellä ylleen metsästyskamppeitaan. Parketti rapisee, kun kolmikko vetää riemuympyrää pitkin olohuonetta.

Kuvaajan liikuskelu koirien keskellä keskeytyy haukkumiseen. Ollaanko tässä nyt lähdössä johonkin?

Koirien ehdoton suosikkipaikka on takan edessä. Kun takassa on tuli, kaikki menevät riviin lämmittelemään ja aika mielikuvituksellisia asentoja ne saavat aikaiseksi, kertoo Viivi Skogberg.

Skogberg on harrastanut metsästystä perheensä kanssa nuoresta saakka. Ensimmäinen oma koira on nyt kuusivuotias Aada, ja myöhemmin joukon jatkoksi syntynyt Helmi.

Metsästyskoira on ystävä ja paras metsästyskaveri

Metsässä liikkuminen on yhteistä ajanviettoa, joka palkitsee paljon muullakin tavoilla kuin pelkällä saaliilla, kuvaa Viivi Skogberg.

Aada ja Helmi ovat lähteneet Viivin kanssa luontoon jo muutaman kuukauden ikäisenä. Nykyisin Viivi harrastaa koirien kanssa ajokokeita ja metsästystä.

Myös metsästyskoiran kouluttaminen on aloitettava pennusta pitäen. Ajokokeissa onnistuminen ja onnistuneet metsäpäivät koirien kanssa ovat olleet parhaimpia yhteisiä hetkiä, kertoo Viivi Skogberg Etelä-Lopen Eränkävijöistä.

Koira on aito ja rehellinen

Sanna Aalto on niin ikään harrastanut metsästystä pitkään. Kolmen lyhytkarvaisen saksanseisojan kanssa käydään pääsääntöisesti metsästämässä kanalintuja. Ensimmäisen oman koiran Sanna hankki parikymmentä vuotta sitten.

Sanna sanoo, että parasta koirissa on niiden aitous ja rehellisyys.

Ihmisten kanssa on välillä paljon hankalampaa. Helpommalla pääsee, kun lähtee omien koirien kanssa metsään, hän pohtii.

Koiran tehtävät metsästyksessä vaihtelevat rodun mukaan. Koira on metsästäjälle tärkeä työkalu. Siitä kannattaakin pitää erityisen hyvä huoli.

Ihmiset ovat erilaisia, mutta kyllä työkoira on perheenjäsen siinä missä muutkin. Jos on ollut rankka päivä metsässä, niin ei se ole kivaa, että koira heitetään konttiin asenteella ”koeta pärjätä”, Sanna pohtii.

Koira vetää naisen mukaan metsästykseen

Naisten määrä metsästyksessä on kasvanut hitaasti mutta määrätietoisesti kymmenen viime vuoden aikana.

Viime vuonna metsästäjätutkinnon suoritti lähes 1 800 naista. Vielä viisi vuotta sitten naisia oli neljäsataa vähemmän.

Yhä useammin oma koira tuo naisen mukaan metsästyksen pariin. Naisten osuus kaikista metsästäjistä on kahdeksan prosenttia, mutta uusista metsästäjistä jo noin joka neljäs on nainen, kertoo riistasuunnittelija Jouni Tolvanen Suomen riistakeskuksesta.

Metsästysseurat ovat heränneet vaihtelevasti naisten tuloon metsälle. Naisille suunnattuja metsästystapahtumia on järjestetty ainakin parikymmentä vuotta.

Metsästyksen lisäksi naisten määrä on kasvanut esimerkiksi metsästysseurojen puheenjohtajina, kertoo Jouni Tolvanen.

Viivi Skogberg sanoo, että ainakin Etelä-Lopen Eränkävijöissä vastaanotto oli asiallinen.

Ei ole kukaan tytötellyt. Samoja metsästäjiä ollaan kaikki, hän toteaa.

Lähde: Koirat tuovat naisia jahteihin: ”Metsästyskoira on ystävä ja paras metsästyskaveri” | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.