Nyt tämäkin on tutkittu: mehiläiset ymmärtävät nollan käsitteen – ei ole helppo asia ihmislapsellekaan

Australialaisen RMIT-yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan mehiläiset ymmärtävät nollan käsitteen ”ykköstä pienempänä lukuna”, New Scientist kertoo. Kyseessä ovat ensimmäiset todisteet tämänkaltaisesta älystä hyönteisillä tai ylipäätään selkärangattomilla eläimillä.

Tutkijoiden mukaan mehiläiset käsittävät, että ”ei yhtään merkkiä” on vähemmän kuin ”muutama merkki”. Nolla ei ole helppo käsite edes ihmisille: pienet lapset oppivat nollan muita numeroita (1-9) myöhemmin ja heillä on usein vaikeuksia käsittää, onko se enemmän vai vähemmän kuin yksi.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että ainakin jotkut eläimet voivat oppia nollan käsitteen määrää vertailtaessa.

Nolla on onnistuttu opettamaan ainakin simpansseille ja muutamille muille apinoille sekä Alex-nimiselle harmaapapukaijalle.

Aiempi tutkimus on osoittanut mehiläisten osaavan laskea ainakin yhdestä neljään.

Nyt australialaistutkijat harjoittivat niiden laskutaitoja kahden lavan avulla. Kummallekin lavoista pantiin lukuisissa eri harjoituksissa yhdestä neljään selvästi näkyvää merkkiä, toiselle aina enemmän kuin toiselle.

Pienemmällä luvulla merkityllä lavalla mehiläisille tarjottiin aina niille erinomaisesti maistuvaa sokeriliuosta – toisella lavalla tarjolla oli hyönteisten mielestä pahanmakuista kiniiniliuosta.  Mehiläiset oppivat lopulta 80 prosentissa tapauksista suunnistamaan suoraan pienempää lukumäärää edustavalle lavalle.

Seuraavaksi samojen mehiläisten annettiin valita palkintoa tai rangaistusta sisältämättömien lavojen väliltä. Tässä vaiheessa toisella lavalla ei ollut lainkaan mehiläisille tuttuja merkkejä (mikä edusti nollaa) ja toisella oli kaksi tai kolme.

Suurimmassa osassa tapauksia mehiläiset valitsivat merkitsemättömän lavan, eli ne tutkijoiden mukaan tunnistivat nollan kahta ja kolmea pienemmäksi luvuksi.

Toisessa kokeessa eri mehiläisiä harjoitettiin ensin samalla tapaa, mutta kokeen jälkimmäisessä vaiheessa niiden piti valita 0-6 merkin lavojen väliltä.

Mehiläiset valitsivat tällöinkin johdonmukaisesti merkittömän lavan, mutta olivat vähemmän tarkkoja ja pohtivat valintaa pidempään, jos toisella lavalla oli vain yksi merkki kuin kuusi merkkiä.

Näyttää siis siltä, että lukumäärien erotus vaikutti tehtävän vaikeuteen. Tämä viittaa siihen, että mehiläiset käsittävät nollan lähellä ykköstä olevana lukuna eivätkä jonakin epänumeerisena laadullisena käsitteenä.

Niinpä niiden ymmärrys nollasta näyttää olevan samankaltainen kuin ihmisillä ja muilla kädellisillä. Vielä ei tiedetä tarkkaan, miten mehiläiset hyötyvät kyvystään.

Tutkimustulos esiteltiin pari viikkoa sitten käyttäytymistieteen konferenssissa Portugalissa.

Lähde: Nyt tämäkin on tutkittu: mehiläiset ymmärtävät nollan käsitteen – ei ole helppo asia ihmislapsellekaan – T&T

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.