Koira kykenee tunnistamaan ihmiset kasvokuvista – Koirasi osaa lukea eleitäsi, testaa itse!

Tutkija Katriina Tiira (Helsingin yliopisto) on perehtynyt koirien kykyyn lukea omistajansa eleitä. Koiran kykyä tulkita eleitä voi mitata object choice -tehtävällä, jossa testattavan eläimen pitää valita kahdesta ruokakupista se, jota ihminen osoittaa, Tiira kertoo.

Koirat ymmärtävät osoittavan eleen helposti, mutta esimerkiksi käsillään viestimään tottuneet simpanssit eivät tätä osaa. Koirat suoriutuvat usein tehtävästä myös paremmin kuin kesyt sudet.

Kyky lukea ihmisen kehonkieltä ei riipu koiran koulutuksesta vaan se vaikuttaisi tulevan niille luonnostaan. Toisaalta koirissa on eroja, eivätkä kaikki ole yhtä taitavia.

Jo 8-viikkoinen pentu suoriutuu object choice -tehtävästä. Kyky lukea ihmisen eleitä on koiralle synnynnäinen taito, mutta elämänkokemus perheyhteisössä kehittää näitä taitoja.

Testaa koiran kykyä lukea elekieltäsi object choice -tehtävällä!

Tarvitset kaksi astiaa ja koiralle mieluisia herkkuja. Aseta astiat itsesi molemmille puolille. Totuta koira syömään astioista molemmin puolin. Laita herkkua molempiin astioihin, jotta koiran terävä hajuaisti ei sekoita koetta.

Laita herkku selkeästi vain yhteen astiaan. Sekoita astiat ja pyydä koiran huomio, mikäli koira ei jo katso sinua.

Osoita toiseen astiaan. Miten käy? Seuraako koira osoitustasi?

Koirat osaavat lukea myös ilmeitä

Koirien kognition tutkimus on viimeisen kymmenen vuoden aikana edennyt harppauksin. Suomessa tehdään karvaisten kaverien kanssa kärkitutkimusta. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan koira kykenee tunnistamaan tutut ja vieraat ihmiset kasvokuvista. Koirat kuitenkin katselivat pidempään toisten koirien kasvoja.

Kokeissa seurattiin koirien silmien liikkeitä, kun niille näytettiin kuvia. Kasvoissa ne kiinnittivät huomion ensisijaisesti silmiin.

Ne myös erottivat kuvan ihmisen tunnetilan eli onko kuvan ihminen vihainen vai myötämielinen. Kasvojen analysointi vaikuttaisi toimivan koirilla hyvin samalla tavalla kuin ihmisillä.

Lisää kiinnostavaa tietoa koirista on tiedossa.

Katriina Tiira on testannut 270 koiraa 71 rodusta, joista alustavia havaintoja esitellään 8.12. Eläinten hyvinvointifoorumissa Helsingissä.

Lähde: Koirasi osaa lukea eleitäsi – testaa itse! | Prisma Studio | Tiede | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.