Vieraslajiksi luokiteltua minkkiä tehopyydetään Oulussa

Minkkien levittäytymistä lähelle kaupunkiympäristöä torjutaan tehopyynnillä. Oulun kaupungin Yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa työskentelevä metsätalousinsinööri Juho Kuukasjärvi kertoo minkkejä pyydettävän niiden tuottaman tuhon takia.

Minkit turmelevat muiden eläimien, kuten maapesijöiden, vesilintujen ja kahlaajien pesiä. Vuodesta 2017 lähtien kyseistä näätäeläintä on pyydetty toistasataa.

Palautettakin on tullut

Jotkut toivovat, ettei minkkejä pyydettäisi. Suurin osa luonnonsuojelijoista kuitenkin hyväksyy pyynnin, Kuukasjärvi kertoo.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Esko Saaren mukaan minkkien tehopyynti on perusteltua, koska kyseessä on vieraslaji.

Minun käsitykseni on, niin kuin uskon laajasti Luonnonsuojeluliitonkin olevan, että minkki on paha tuholainen Suomen luonnossa, Saari sanoo.

Toki Luonnonsuojeluliitossakin on eri näkemyksiä. Luontoon liittyvät asiat ovat tunneherkkiä. Varsinkin metsästys jakaa liittolaisia. Näkemykset vieraslajien haitallisuudesta ovat kuitenkin hyvin yhtenäisiä.

Laki muuttaa minkkien asemaa

Suomessa tehtiin vieraslajilainsäädännön muutos kesäkuun 1. päivä, jonka seurauksena minkit siirrettiin riistalajiluettelosta haitallisten vieraslajien luetteloon.

EU:ssa säädetyn lain mukaan haitallisiin vieraslajeihin kuuluvat myös perukarhu, piisami, rämemajava ja supikoira.

Aikaisemmin riistalajiksi luokiteltuna minkin pyytäjän piti olla metsästyskortin suorittanut henkilö. Lakimuutos tarkoittaa, että periaatteessa kuka tahansa voi hävittää minkin omalta maaltaan.

Oulun kaupunki järjestää kuitenkin pyynnin organisoidusti

Kaikki kaupungin omistamat metsäalueet, 20 000 hehtaaria, on vuokrattu metsästykseen paikallisille metsästysseuroille. Oulun kaupungin alueella, missä metsästystä ei harrasteta, kaupunki teki yhteistyösopimuksen Oulun pienpetopyytäjät ry:n kanssa kaksi vuotta sitten.

Kaupunki on myös kouluttanut ihmisiä pienpetopyyntiin, ja tukenut toimintaa vuokraamalla uusimpia laitteita.

Minkkejä ja muita pienpetoja pyydetään muun muassa Äimärautiolla, Kuusisaaressa ja Hietasaaressa.

Pyynnissä käytetään loukkuja, joihin eläin jää kiinni, jonka jälkeen se lopetetaan. Oulun pienpetopyytäjissä on muutamia innokkaita metsästäjiä, nuoria miehiä. He ovat erikoistuneet erityisesti minkkien ja supien pyyntiin, Kuukasjärvi sanoo.

Tässä yhteydessä on korostettava, että minkkien pyynti ei oikeuta metsästäjiä pyytämään näätää. Näätä on luonnonvarainen laji, Saari lisää.

Kesäaikana tehopyynti tauolla

Minkkejä näkyy myös aivan keskustan tuntumassa, kuten Hupisaaressa. Minkkien esiintyminen kaupunkiympäristössä kertoo niiden sopeutuvuudesta.

Minkit ovat kaikkialla missä on vesistöä, koska ne saalistavat muun muassa kaloja. Ne ovat hyvin oppivaisia, ja osaavat etsiä ruokansa. Senkin takia kaupungin seudut ovat niille hyviä paikkoja.

Vaikka minkkien pyynti on järjestetty siten että sivullisille tai kotieläimille ei aiheudu vaaraa, pyynti Hupisaaren kaltaisissa paikoissa on Kuukasjärven mukaan hankalaa.

Eläin on yleensä lopetettava siinä paikassa, missä se on jäänyt loukkuun.

Hupisaaressa on hirveästi koiran ulkoiluttajia ja lapsia

Haaste liittyy lopettamiseen. Jos loukku on sopivassa paikassa, lopettaminen tapahtuu ampumalla.

Kuusisaaren ja Hupisaaren tyyppisissä paikoissa toimitaan kuitenkin niin, että loukussa oleva minkki viedään parempaan paikkaan lopetettavaksi, Kuukasjärvi selittää.

Saaren mukaan pienpetopyytäjien on varmistettava, ettei eläin joudu virumaan loukussa pitkää aikaa, koska se kuolee nälkään tai janoon. Eläin olisi lopetettava mahdollisimman kivuttomalla tavalla.

Minkkejä ei pyydetä kesäaikana, koska emot liikkuvat poikasten kanssa.

Lähde: Minkki tekee ympäristössä tuhojaan – lakimuutoksen myötä haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua eläintä tehopyydetään Oulun kaupungin alueilla | Oulu | Kaleva.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s