Hyödyllinen kärppä käy ruokailemassa päivittäin lintulaudalla – ”Linnut osaavat olla pois paikalta”

Kuusamolainen Reijo Palosaari miettii, ajoiko ankara ruokapula kärpän herkuttelemaan lintujen ruokapaikalle.

Kuusamolainen Reijo Palosaari seuraa omakotitalon koko väen kanssa päivittäin kärpän puuhia keittiön ikkunasta 30 senttimetrin päästä. Palosaari asuu Kuusamon Vuotungissa.

Kärppä on kulkenut koko viikon lintuhäkissä, joka on tarkoitettu lintujen talviruokintaa varten. Paikka on suunniteltu sillä tavalla, että vain tiaiset ja muut pikkulinnut pääsisivät sinne syömään talia ja siemeniä, mutta kärppä pääsee raoista ruokailemaan, 65-vuotias Palosaari kertoo.

Hän sai kärpästä hyvän kuvan viime viikon torstaina, noin puolen päivän aikaan.

Näyttää siltä, että kärppä nousee seinää pitkin syömään tuota kilon mötikkää. Syynä taitaa olla se, että sillä on ankara ruokapula, Palosaari pohtii.

Hän veikkaa, että kyseessä on aina sama kärppä.

Eihän sitä ihan varmasti voi sanoa, mutta todennäköisesti kärppä asustelee omakotitalon tuulettuvan alapohjan eli rossipohjan alla ja tulee sieltä vuorollaan syömään lintujen ruokaa.

Linnut osaavat olla pois paikalta kärpän saapuessa. Vuorottelu taitaa perustua siihen, että kärppä nappaisi heti linnut, jos ne sattuisivat tulemaan väärään aikaan syömään, hän arvioi.

Linnut toimivat viisaasti, sillä Suomen riistakeskuksen sivuilta selviää, että kärppä käyttää ravintonaan nimenomaan lintuja, kaloja ja pikkunisäkkäitä. Se pystyy saalistamaan riekon tai jopa piisamin kokoisia eläimiä, vaikka on itse vain alle 30 senttimetriä pitkä ja painaa alle puolikiloa.

Kärppä on yleinen ja sitä saa metsästää tänä vuonna maaliskuun loppuun saakka.

Kärppä on hyötyeläin, kun se pitää hiiri- ja myyräkannat pieninä. Meillä ei ole aikomusta sitä metsästää, Palosaari kertoo.

Lähde: Hyödyllinen kärppä käy ruokailemassa päivittäin Reijon, 65, ikkunalaudalla – ”Linnut osaavat olla pois paikalta” – Kotimaa – Ilta-Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.