Hiljainen metsästäjä kaataa hirven – laske kolmeen ennen kuin vedät liipasimesta

Hirvenmetsästys on mielenmalttamista, jota metsästyporukat harjoittelevat koeammunnoissa. Saaliin saamiseksi vaaditaan myös osaava koira ja jonkin verran kykyä matkia hirven ääntä.

Kajaanilainen metsästäjä Jouko Jokelainen lorottelee muoviastiasta vettä maahan metsästysseuransa kämpän pihassa.

Se on yksi tapa kutsua uroshirveä paikalle.

Ensiksihän kiimainen naarashirvi ääntelee ja jos kutsu ei pure, niin viimeinen keino on virtsata. Tämä lorottelu havainnollistaa tilannetta siitä, mitä naarashirvi tekee kutsuakseen uroita paikalle.

Lorottelun lisäksi voi myös naakia, eli metsästäjä käyttää hirvien ääniä. Pyritään siis yhteydenpitoon kiimaisen uroksen tai naaraan äänillä, se on houkuttelua. Mutta kyllä sekin käyttö on vähäistä, summaa Jokelainen.

Kainuulainen metsämies ei siis lähde metsälle muoviastioiden kera, vaan hirvestyksessä luotetaan muun muassa koiraan ja ajoporukkaan.

Paras keino on laittaa hyvä koira metsään, annetaan koiran haukkua, rauhoittaa tilanne ja valitaan haukusta se hirvi, johon luvat antavat myöten. Parhaassa tapauksessa hyvä koira hakee isännän housunlahkeesta hirven luo.

Esivalmistelut varmistavat metsällä onnistumisen

Pitkän linjan metsästäjänä tunnettu Jokelainen on valmistautunut alkavaan hirvijahtiin metsästyseuran porukan kanssa.

On raivattu hirviammunta-alueita ja harrastettu koeammuntoja, koska ampumataito on keskeinen asia. Ja se, että osataan olla rauhassa ja maltillisena passitilanteessa. Ne, jotka ovat hiljaa siellä metsässä, kaatavat hirvet.

Jokelaisen mukaan kainuulainen hirvimies on Suomen paras.

Meillä on kattavat metsäalueet, on vaaroja ja jokia. Emmekä ole tasangolla, jossa hirvi näkyy kymmenen kilometrin päästä. Meillä näkyvyys on 50 metriä tai vähemmän, joka vaatii ampujalta taitoa.

Ensimmäinen laukaus onkin se ratkaisevin, että jos malttaa laskea kolmeen ennen sitä, niin on aika hyvä. Toki aina ei kerkeä laskemaan, muotoilee Jouko Jokelainen.

Lähde: Hiljainen metsästäjä kaataa hirven – laske kolmeen ennen kuin vedät liipasimesta | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.