Metsästysporukan johtaja oli 2 promillen humalassa ja menetti aseensa – Myös holtittomuus vie aseluvat

Pohjalaisen hirviporukan metsästyksenjohtaja puhalsi alkometriin Ylistarossa marraskuun lopussa kahden promillen lukemat.

Törkeä rattijuopumus tai törkeä huumekäry tarkoittavat käytännössä aina aseluvan menettämistä ja aseiden päätymistä poliisin hoiviin.

Kyse ei ole pikkujutusta, koska menetettyjä aseita ei saa koskaan enää omaan käyttöönsä, eikä uuden aseluvan saaminen ole itsestään selvää.

Omistaja voi kuitenkin myydä aseensa haluamalleen henkilölle aseluvan peruuttamisen jälkeen. Myyntiaikaa on kolme kuukautta.

Sen jälkeen aseet menevät valtion huutokauppaan, ja myymättä jääneet päätyvät veloituksetta valtiolle hävitettäväksi, kertoo ylikomisario Pasi Vuorenmaa Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Aseitten ja alkoholin kanssa nollatoleranssi

Suomen Riistakeskuksella ei ole tilastotietoa, kuinka moni metsästystä harrastava on menettänyt aselupansa.

Erikoissuunnittelija Marko Paasimaan mukaan se on kuitenkin harvinaista. Metsälle ei lähdetä juopottelemaan.

Vaikka metsästyksessä ei ole promillepykälää kuten liikenteessä, aseitten ja alkoholin kanssa on nollatoleranssi. Laki määrää, ettei metsästäminen saa aiheuttaa vaaraa muille ihmisille, Paasimaa sanoo.

Hänen mukaansa viinanhuuruiset jahtikertomukset ovat mennyttä aikaa.

Tarinat, joissa esimerkiksi hirviporukan muut jäsenet ovat salaa panneet aseet piiloon nuotiolla taskumattia kallistelleilta jahtikavereilta.

Ei ole tätä päivää, että passimiehet olisivat humalassa.

Alkoholittomuus näkyy Paasimaan mukaan myös metsästyksen parantuneena turvallisuutena. Metsästäjävakuutus korvaa vuosittain muutamia ampumaonnettomuuksien vahinkoja.

Kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat äärimmäisen harvinaisia.

Jokaisella metsästäjällä on vakuutus, joka korvaa ampumavahingot metsällä ja ampumaradalla. Yleensä kyseessä on toiseen metsästäjään tai omaisuuteen osunut hauli.

Metsästys ei välttämättä täysin tyssää aseluvan peruuttamisen jälkeen. Laki mahdollistaa aseen käytön valvottuna.

Esimerkiksi luvan ja aseen omistava kaveri voi antaa aseensa toiselle, kunhan itse on paikalla valvomassa käyttöä.

Alaikäiset lapset esimerkiksi metsästävät usein tällä systeemillä, kertoo ylikomisario Pasi Vuorenmaa.

Myös holtittomuus vie aseluvat

Pohjanmaan poliisi peruuttaa vuosittain 300–350 aselupaa. Määrä on pysynyt samoissa lukemissa jo pidemmän aikaa.

Tyypillisimmät syyt ovat törkeiden ratti- ja huumekäryjen lisäksi henkeen tai terveyteen kohdistuvat rikokset eli pahoinpitelyt.

Aselupa voi kuitenkin lähteä jopa liikennerikkomuksista, esimerkiksi liikenteen törkeästä vaarantamisesta, jos tapauksia on useita. Myös törkeää pienemmät rattipromillet vievät luvan, jos ratista käryää usein.

Jatkuva piittaamattomuus laista osoittaa ihmisestä epärehellisyyden piirteen. Tällainen vaikuttaa, kun poliisi arvioi aseluvan poisottoa, kertoo Pasi Vuorenmaa.

Uuden luvan saaminen riippuu rikoksesta

Ylikomisarion mukaan vakavan henkeen tai terveyteen kohdistuneen rikoksen tai törkeän huumausainerikoksen kohdalla uuteen lupaan tarvitaan jopa kymmenien vuosien nuhteeton tausta.

Lievemmissä tapauksissa seurataan elämäntapojen muuttumista.

Jos olet ollut putkassa vuoden aikana 2–3 kertaa päihteiden väärinkäytöstä, mutta seuraavat 3–5 vuotta on mennyt nuhteettomasti, voidaan harkita uuden aseluvan myöntämistä.

Aseita kuljetetaan väärin

Nykymetsästäjän tyypillisin rike on huolimattomuus aseen kuljettamisessa.

Myös Ylistaron tapauksessa poliisi kirjasi törkeän rattijuopumuksen lisäksi rikosilmoituksen ampuma-aselain rikkomisesta. Metsästyksenjohtaja kuljetti kivääriään autossa ilman suojusta.

Yleensä nämä ovat sakkojuttuja, mutta jos aseiden säilytys on oikein retuperällä, asiaan puututaan tiukemmin, sanoo Vuorenmaa.

Poliisi ja rajavartiosto ratsaavat välillä metsästäjien autoja metsäteillä. Silloin puhallutetaan, tarkistetaan aseluvat ja katsotaan aseiden kuljetus.

Laki määrää, että metsästysase tai -jousi täytyy olla lataamattomana suojatussa tilassa. Sellaiseksi kelpaa vetoketjullinen asepussi.

Asetta voi myös kuljettaa hatchback-tyyppisessä peräkontissa eli sellaisessa, mihin ei pääse käsiksi takapenkin kautta, Marko Paasimaa kertoo.

Ase ja dementia huono yhdistelmä

Aina aseluvan perumiseen ei tarvita rikosta, vaan kyse voi olla terveydellisistä syistä.

Suomessa on paljon ikääntyneitä metsästäjiä, joilla on luvat kunnossa ja kaapissa aseita.

Muistisairaus ja aseet eivät ole turvallinen yhdistelmä. Ylikomisario Pasi Vuorenmaa toivookin, että omaiset hoitaisivat aseasiat kuntoon ajoissa.

Omaiset saisivat olla aktiivisempia, kun huomaavat, että metsästys ei enää onnistu. Myös lääkärit kyselevät potilailtaan ase-asioista.

Lähde: Metsästysporukan johtaja oli 2 promillen humalassa ja menetti aseensa – törkeä rattijuopumus vie aseet ja aseluvan | Yle Uutiset | yle.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.