Peruskoululaiset opettelevat nyt metsästystä – Metsästäjätutkinnon suorittamiselle ei ole alaikärajaa.

Kunnat pohjoisessa ja idässä ovat intoutuneet ehdottamaan uutta oppiainetta koulupäättäjilleen varsinkin tämän syksyn aikana. Tuorein tapaus on Tohmajärvi, jonka valtuusto teki maanantaina aloitteen metsästäjätutkinnosta osana perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Näin se olisi vapaaehtoinen oppiaine 7.–9. luokkien oppilaille.

Asiasta tiistaina kertoneen Karjalaisen mukaan aloitteen allekirjoitti 22 valtuutettua 27:stä ja asia etenee nyt sivistystoimen valmisteltavaksi.

”Luonnossa liikkuminen ja eräharrastukset lisäävät tutkitusti ihmisen hyvinvointia. Eräharrastukset kokoavat kyläyhteisöjä ja ihmisiä yhteen.

Tärkeää ei ole aina saalis, vaan luonnossa oleminen ja yhdessä tekeminen. Monessa Tohmajärven metsästysseurassa väki vanhenee”, todetaan keskustan valtuustoryhmän aloitteessa.

Sen mielestä Tohmajärven kaltaisessa kunnassa olisi hyvä tarjota jokaiselle nuorelle mahdollisuutta eräharrastukseen.

”Tutkintoon liittyviä aiheita voisi opettaa yhteistyökumppaneiden, kuten esimerkiksi metsästysseurojen ja riistanhoitoyhdistyksen kanssa”, aloitteessa esitetään. Lisäksi ehdotetaan, että ensin selvitettäisiin oppilaiden kiinnostus.

Rovaniemellä ollaan jo hieman pidemmällä. Yle kertoi viime viikolla, että kaupunki aikoo ottaa metsästyksen valinnaisaineeksi yhteen yläkouluunsa.

Koulutuslautakunta päätti Rovaniemellä viime torstaina, että Yläkemijoen kouluun tulee tarjolle valinnainen kurssi, jossa oppilaat voivat valmistautua metsästäjätutkintoon.

Myöhemmin kurssi voi tulla tarjolle muiden yläkoulujen valinnaisaineiden valikoimiin.

Myös Limingassa Oulun lähellä yläkoululainen voi opiskella 8. luokalla erä ja luonto -valinnaisaineessa metsästäjätutkinnon, jonka aikana perehdytään lainsäädäntöön, lajintuntemukseen, riistaekologiaan, eettiseen metsästykseen, aseihin ja patruunoihin, turvallisuuteen, pyyntivälineisiin sekä saaliin käsittelyyn.

Teuvalla 8.- ja 9.-luokkalaiset ovat voineet jo pitkään osallistua koulussa paikallisen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaajan vetämälle metsästyskurssille, josta Ilkka-lehti kertoi tiistaina.

Opetushallitus ei vastusta metsästystä valinnaisaineena, kunhan noudatetaan perusopetuslakia. Kunnat saavat lain mukaan järjestää valinnaisaineita melko vapaasti.

”Laki sanoo vain, että aineen pitää olla perusopetukseen soveltuva”, sanoo oikeudellisten asioiden johtaja Matti Lahtinen Opetushallituksesta.

”Kun riistanhoitoyhdistykset järjestävät metsästäjätutkintoon valmistavaa opetusta, se sisältää muun muassa lainsäädäntöä, ekologiaa sekä eettistä ja kestävää metsästystä. Sellainen kyllä soveltuu perusopetuksen tehtävään.”

Tosin Lahtinen huomauttaa, että opetuksen on oltava koulussa aina maksutonta, mitä riistanhoitoyhdistysten tarjoama koulutus ei välttämättä ole.

Riistanhoitoyhdistyksen jäseniä voidaan myös käyttää apuna opetuksessa, mutta opetus on aina opettajan vastuulla, sillä koulu ei voi ulkoistaa opetusta, Lahtinen painottaa. Opettaja vastaa myös turvallisuudesta.

”Jos opetuksessa ollaan tekemisissä aseiden ja patruunoiden kanssa, myös turvallisuusseikat nousevat vahvasti esille. Mutta kunhan turvallisuudesta huolehditaan, estettä ei ole.”

Metsästäjätutkinnon suorittamiselle ei ole alaikärajaa.

Lähde: Peruskoululaiset opettelevat nyt metsästystä – ”Kunhan turvallisuudesta huolehditaan, estettä ei ole” – Päivän lehti 30.11.2019 | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s