Oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan

Oravanmetsästys on jäänne, mutta vielä sotatalvena 1943–1944 nahkottiin yli kaksi miljoonaa oravaa. Suomen metsästyslaissa on 60 riistaeläintä. Ne ovat lajeja, joita on perinteisesti joko syöty riistana tai nahkottu turkiksiksi.

”Oravalle ei ole tehty vuosikymmeniin kumpaakaan”, sanoo pieksämäkeläinen metsästäjä Ari-Pekka Pirskanen.

Silti se on yhä riistaeläin, jonka metsästyskausi on 1.11.2018 — 28.2.2019. Muutama talvi takaperin Pirskanen veresti nuoruusmuistoja.

Hän kierteli vanhasta tottumuksesta oravakuusikkoa ja kopisteli pesäpuita. Pian orava singahti sammalvuoteeltaan puun latvaan ärhentelemään Pirskaselle.

”Jätin ampumatta.” Hän myöntää, ettei tiedä mitä olisi saaliille tehnyt. ”Nahalla ei ole arvoa, ja pula-ajan ruoka oravakeittokin jäisi syömättä.”

Sotatalvena 1943–1944 Suomessa leimattiin peräti 2 005 532 oravannahkaa, ja se oli tärkeä kauppatavara.

Viime talvena saalis oli 1 800 oravaa.

Ne saalistettiin pääosin rakennusvahinkojen ehkäisemiseksi. Määrä on Luonnonvarakeskuksen tekemän kyselytutkimuksen karkea arvio.

Tutkimusten mukaan oravat ovat vähentyneet kultaisista vuosista, mutta vielä enemmän on hiipunut niiden metsästys.

Tositarkoituksella oravametsälle lähtee ani harva, vaikka täksi talveksi jahtikautta jopa pidennettiin kahdella kuukaudella. Se alkoi marraskuussa ja päättyy helmikuussa.

”Oravat ovat kaupungistuneet. Niinpä niiden metsästyskin on nykyään vahinkojen torjumista.”

Jos orava olisi rauhoitettu luonnonsuojelulailla, esimerkiksi asuinrakennuksiin pesiytyneiden yksilöiden pyynti tai karkottaminen olisi huomattavasti nykyistä hankalampaa.

Nyt ullakolla mellastavan oravan voi metsästää vaikkapa loukulla pois ilman riistaviranomaisten siunausta ja mittavaa luparumbaa.

Lähde: Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita – Kotimaa | HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.