Lyijyttömiin luoteihin siirtymistä helpotetaan metsästysasetuksen muutoksella

Maa- ja metsätalousministeriö esittää valtioneuvoston metsästysasetukseen muutosta, joka edistää lyijyttömien luotien käyttöönottoa metsästyksessä. Asetus on lähetetty lausunnoille. Lausuntoaikaa on 15. tammikuuta saakka.

Asetuksessa säädettäisiin lyijyttömien luotien painovaatimuksesta tavalla, mikä mahdollistaa lyijyttömien luotien laajemman käyttöönoton.

Markkinoilta on saatavilla lyijyttömiä luoteja, jotka eivät täytä voimassa olevan metsästysasetuksen vaatimuksia, vaikka niiden suorituskyky ei merkittävästi eroa nykyisin käytettävistä lyijyluodeista, sanoo erityisasiantuntija Janne Pitkänen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Tieto lyijyn haitallisista terveysvaikutuksista on lisääntynyt viime vuosina. Osa metsästäjistä on jo ottanut käyttöön lyijyttömät luodit.

Patruunateollisuus on kehittänyt uusia lyijyttömiä ja suorituskykyisiä vaihtoehtoja lyijyluodeille.

Varsinkin kupariluotien tarjonnan kasvu on edesauttanut lyijyttömien luotien yleistymistä hirvieläinten metsästyksessä, Pitkänen sanoo.

Lyijyttömällä luodilla ammuttaessa vältetään kokonaan myrkyllisten lyijysirpaleiden leviäminen riistalihaan.

Kupari on materiaalina lyijyä kevyempää, mutta kupariluoti säilyttää massansa lyijyluotia paremmin, eikä kupariluodista jää juurikaan sirpaleita saaliseläimeen.

Lähde: Lyijyttömiin luoteihin siirtymistä helpotetaan metsästysasetuksen muutoksella – Uutiset – Aamuset

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.