Ampumaharjoittelu | Kohti hyökäävän karhun ampuminen on nopea ja haastava tilanne

SRVA Suurriistavirka-apua annetaan erilaisissa ongelmatilanteissa, joita voivat aiheuttaa esimerkiksi suurpedot. Karhukannan levittäytyessä kaikkialle Suomeen tulee varautua myös äärimmäisten tilanteiden varalta.

Pentujaan suojeleva emokarhu on rauhoitettu, joka usein varoittaa tunkeilijaa valehyökkäyksillä. Silloin on parasta poistua paikalta hitaasti pakittaen.

Harjoittelu on valmistautumisessa aina paras tapa

Metsästystilanteessa kiusaus ampua heti saattaa olla kova. Siitä huolimatta ampumisessa täytyisi muistaa pitää maltti mukana.

Ensimmäinen laukaus pitää ampua niin, että se on heti kuolettava. Jos tappavasta laukauksesta ei ole täysin varma, niin sitten pitää jättää ampumatta.

Lähestyvään tauluun ammutaan nopeita tähdättyjä laukauksia, nopea ampuja ehtii ampumaan kaksi kertaa tauluun ja ensiarvoisen tärkeää on saada ensimmäinen osuma oikeaan kohtaan.

Kohti tulevan karhun ampumaharjoittelu on yleistynyt Ruotsissa karhukannan kasvun
myötä.

Metsästysseura tai riistanhoitoyhdistys voi rakentaa karhuradan tavallisen liikkuvan hirven radan yhteyteen. Rakennuskustannukset jäävät pieniksi, varsinkin jos pystyy hyödyntämään monella jo ennestään nurkissa pyöriviä rakennustarpeita.

Harjoitteluun ei ole mitään tarkkaa säännöstöä, ja mielikuvituksen käyttö on jopa hyödyllistä – toki turvallisuusnäkökohdat aina huomioiden.

Ruotsalaisen mallin mukaan ammuttaessa harjoitus aloitetaan käyttämällä liikkuvan hirven rataa normaaliin tapaan, eli hirvikuvio korvataan vain karhun sivuprofiilitaululla.

Karhukuvioon ammutaan sen liikkeelle lähdettyä haluttu määrä laukauksia. Ammunta
tapahtuu kohtisuoraan esimerkiksi noin 30 metrin etäisyydeltä.

Pysäytyksen jälkeen samasta paikasta lähtee ampujaa kohti edestäpäin kuvattu karhukuvio, joka liikkuu vaijerin varassa. Taulua voidaan liikutetaan erillisellä sähkömoottorilla tai käsin.

Lähestyvään tauluun ammutaan nopeita tähdättyjä laukauksia se määrä, minkä kukin katsoo tarpeelliseksi tai taitojensa mukaan ehtii.

Kovin montaa tähdättyjä laukauksia ei todennäköisesti ehdi ampumaan, ennen kuin taulu onkin jo ampujan edessä.

Eteen tulevan tilanteen nopeus voi yllättää monen ensi kertaa lajia kokeilevan. Kiväärin kiikaritähtäimen suurennos säädetää mahdollisimman pienelle suurennokselle ammuntaa varten.

SRVA suuriistavirka-aputoiminnassa mukana olevien on syytä ylläpitää ampumataitojaan suurpetotilanteita varten. Vaikka karhut pyritäänkin aina ensisijaisesti karkottamaan pehmeämpiä keinoja apuna käyttäen, tulee myös ääritilanteisiin varautua.

Ihmistä kohti hyökkäävän karhun ampuminen on siinä määrin nopea ja haastava tilanne,
että se vaatii onnistuakseen harjaantumista.

Myös loukkaantunut villisika voi olla yhtä vaarallinen kuin karhukin. Pari sataa kiloa painava villisikakarju saattaa hyökätä haavoittuneena metsästäjän tai koiran kimppuun. Villisikakarjun terävät kulmahampaat tekevät ikävää jälkeä koiran kylkeen.

Metsästys on aina suunniteltava huolella, jossa turvallisuusasiat otetaan huomioon.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.