Riistan käsittely | Nahka päällä riiputtaminen

Teurastuksen jälkeen eläin kannattaa riiputtaa nahka päällä. Jos ruhoja ei ehditä paloitella heti jäähtyneenä, jätä ne riippumaan nahka päällä.

Nahkoineen riiputtaminen estää painohävikin parhaiten, koska ruhon pinta ei kuivu. Jäähtyneet verihyytymät ovat siistimmin poistettavissa nylkemisen yhteydessä ennen paloittelua.

Suolista eläin siten, että halkaiset tai poistat rintalastan. Tällöin liha säilyy hyvin riiputuksen ajan, koska ruho tuulettuu ja jäähtyy nopeasti. Pienet hirvieläimet ja hirven vasat voidaan riiputtaa leukakoukusta, jolloin takajalat mureutuvat pingottumattomassa tilassa parhaiten.

Pieniä ruohoja ei pitäisi riiputtaa nahka päällä 1–2 vrk ja isompiakaan 2–4 vrk pidempään. Lämpimämmällä säällä liha mureutuu nopeammin mutta pilaantumisriski on suurempi.

Jos kaatoja saadaan paljon, huonokuntoiset ja pienet eläimet nyljetään heti ja paloitellaan jäähtyneenä samana päivänä.

Lähde: Materiaalina liha – Osa 6. Ekstra 1 – Oikeat metsästysmuodot – laadukas liha

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s