Huolla oikein – näin peset vedenpitävät kalvovaatteet

Laadukkaiden ulkoilumateriaalien hoito ei ole vaivalloista. Itse asiassa se on paljon helpompaa kuin luonnonmateriaalien hoito.

Vedenpitävien ulkoiluvaatteiden huollosta on hyvä tietää muutama tärkeä seikka jo ennen ensimmäistä pesua.

Ulkoiluvaatteen, jossa on vedenpitävä kalvo, tunnistaa usein vaatteen kauppanimestä, joka voi olla esimerkiksi Drymaxx, Gore-Tex tai Reimatec.

Vedenpitävän, hengittävän kalvovaatteen kangas koostuu vähintään kahdesta eri kerroksesta.

Päälikerroksesta, joka on niin tiivis, että sadepisara ei pääse siitä läpi, mutta ilma ja vesihöyry (hiki) pääsevät kulkemaan.

Ja alemmasta kalvokerroksesta, jossa on pieniä reikiä, jotta käyttäjän kehon lämmön tuottamat höyryt pääsevät kulkeutumaan vaatteen ulkopuolelle.

Monet materiaalit voidaan pestä kemiallisesti, vaikka se ei ole välttämätöntä.

Jos kangas rypistyy, se voidaan silittää raudalla matalalla lämmöllä. Todellinen ulkoilumateriaalien vihollinen on lika.

Synteettiset materiaalit, erityisesti DWR-pintakäsitellyt ja ne, joissa on vedenpitävä kalvo, ovat herkkiä lialle.

Siksi on tärkeää, että peset vaatteet säännöllisesti.

DWR-käsittely kuorimateriaaleissa kuluu pois käytössä. Se voidaan uusia käyttämällä kyllästettä muutaman kuukauden tai vuoden välein riippuen käytöstä ja pesujen määrästä.

Kuorivaatteille, joissa on kemiallinen DWR-käsittely (Durable Water Resistant), kuivaus on jopa suositeltava pintakäsittelyn aktivoimiseksi. DWR käsittelyn voi aktivoida hellävaraisemmin myös esimerkisi saunassa.

Yleensä ilmakuivaus takaa pisimmän elinkaaren vaatteillesi.

Pesu

Perimmäinen tavoite vaatteiden pesussa on saada käytössä tarttunut lika ja roskat poistettua.

Pöly, lika ja vaatteeseen jäänyt hiki kuluttavat materiaaleja erittäin nopeasti – esimerkiksi vetoketjut kuluvat helposti ja lähes huomaamattomasti käyttökelvottomiksi, jos niihin on jäänyt hiekkaa tai pölyä.

Pese vaate säännöllisesti, älä päästä vaatetta liian likaiseksi, ettei vedenpitävän kalvon pienet reijät tukkeudu. Likainen vaate myös kuluu nopeammin kuin puhdas.

Noudata ensisijaisesti vaatteen pesuohjemerkintöjä.

Pese vedenpitävät vaatteet erikseen muusta pyykistä, mutta täytä kone korkeintaan puolilleen.

Pese vaate aina nurinpäin vetoketjut ja tarranauhat suljettuna. Käytä nestemäistä hyvin vaahtoavaa pesuainetta tai kalvovaatteille erikseen suunniteltua pesuainetta, mutta älä käytä huuhteluainetta.

Kuivaa vaate heti pesun jälkeen joko narulla tai miedossa lämmössä kuivausrummussa.

Tallenna

Kategoria(t): Varusteet Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.