Suomen peltoja väijyy salakavala uhka – Riistan talviruokinta lisää hukkakauran leviämisriskiä

Riistan talviruokinta on taas alkanut. Se lisää riskiä hukkakauran leviämisestä.

Hukkakaura on lainsuojaton rikkakasvi. Se leviää salakavalasti ratsujen ja riistan avulla, kertoo Ruokavirasto verkkosivullaan.

Yksi kasvi tuottaa jopa satoja siemeniä, jotka leviävät monella tavalla, vaikkapa tulvaveden, lintujen, eläinten turkin tai hevosille ja riistalle syötettävän viljan mukana.

Riistaa, erityisesti peuroja ja kauriita ruokitaan talvella viljalla

On ehdottoman tärkeää, ettei käytä ruokintaan hukkakauraa sisältävää viljaa.

Riistaeläimet levittävät hukkakauraa, koska sen siemenet läpäisevät itämiskykyisenä eläimen elimistön. Siemenet leviävät myös eläinten turkin mukana.

Usein ensimmäiset hukkakaurat löytyvät riistan kulkureitiltä tai ruokailupaikoilta pellon syrjäisimmistä osista metsien reunoilta. Ruokintapaikoilla vierailee aina myös lintuja, joiden kautta siemenet voivat levitä uusille alueille.

Hukkakauralaki määrää estämään hukkakauran leviämisen. Ruokavirasto kehottaa tunnistamaan riskit, jotta ei rikkoisi lakia vahingossa. Irralleen päässeen hukkakauran torjunta on työlästä ja vie paljon aikaa.

Ratsastusreiteiltä löytynyt hukkakauraa

Virasto kehottaa myös varmistamaan, että hevosille syötettävä vilja on hukkakauratonta.

Ratsastusreiteiltä löytyy usein hukkakauraa, joka on levinnyt hevosten lannan mukana luontoon.

Suomen viljellystä peltoalasta 17 prosenttia on hukkakauran saastuttamaa. Hukkakauraa on eniten Etelä- ja Länsi-Suomessa alueilla, joille viljanviljely on keskittynyt.

Yksikin hukkakaurayksilö siemenviljelyksellä aiheuttaa suuret tappiot, koska viljelys hylätään tarkastuksessa. Muillakin viljelyksillä hukkakauran torjunta aiheuttaa aina lisätyötä ja kustannuksia.

Lähde: Suomen peltoja väijyy nyt salakavala uhka – ellei ole tarkkana, hukka perii ja rahaa palaa | Talouselämä

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.