Sadeasun vesipilariluku kannattaa tarkistaa

Sateenpitäviä vaatteita on tarjolla monenlaisia. Useissa materiaaleissa sateenpitävyyden salaisuus on kemia. Vesipilarilukuja on moneen lähtöön.

Jos luku on suurempi kuin 4 000 ja saumat teipatut, pitäisi vaatteen pitää käyttäjänsä kuivana sateellakin.’

Goretexissä on reikiä, josta vesi ei mahdu läpi

Sateella on nostalgista ja retroa vetää keltainen Rukka-sadetakki ylleen. Niin Marjaana Naatulakin tekee, mutta ainoastaan mökillä.

Kangasmaahantuoja Foxan tuotepäällikkö Naatula on koko uransa ajan tehnyt töitä sadevaatteiden parissa. Erityisesti keltaiseen sadetakkiin liittyy paljon muistoja Finlaysonin muovitehtaalta, jossa Rukka-sadetakinkin pvc valmistettiin.

Sen jälkeen Naatula on ollut kehittelemässä useita miellyttävämpiä kangasmateriaaleja, jotka pitävät käyttäjän kuivana.

Kankaita pestään ja katsotaan, kestävätkö ne myös pesun jälkeen luvatun vedenpaineen. Kankaisiin tehdään myös kulutustestejä, jotta nähdään, soveltuuko kangas esimerkiksi työvaatteisiin tai lasten ulkoiluvaatteisiin.

Kuluttaja törmää ulkoiluvaateostoksilla moniin eri nimityksiin, joilla yritetään kertoa tuotteen vedenpitävyydestä tai vedenhylkivyydestä.

Kuluttajille tutuin on goretex, joka on ollut pitkään markkinoilla. Goretex tarkoittaa sitä, että kangas ”hengittää” eli päästää ruumiinlämmöstä syntyvän vesihöyryn ulos. Samaan aikaan kangas ei päästä sadetta vaatteesta läpi.

Tällaisessa kankaassa on mik­rohuokoisia reikiä, joista vesipisara ei mene läpi. Sen sijaan vesihöyry läpäisee kankaan, Naatula selventää.

Hydrofiilisen kankaan salaisuus on kemiallinen prosessi

Toinen kangastyyppi on hydrofiilinen kangas, joka perustuu erilaiseen rakenteeseen kuin goretex. Naatula pilkkoo sanan osiin. Hydro on vesi ja fiilinen on hyvä tunne vedestä.

Hydrofiilisessä kankaassa hengittävyys perustuu kemialliseen prosessiin.

Käytännössä tällaisessa kankaassa vesi jää kankaan ulkopuolelle, eikä imeydy siihen. Ihmisen hikoilun kangas taas imee kalvoonsa ja siirtää ulos. Iho ei tunnu kostealta eikä hikiseltä.

Hydrofiilistä kangasta testataan. Veden pitää helmeillä kankaan pinnalla eikä imeytyä siihen.

KUVA. Hydrofiilistä kangasta testataan. Veden pitää helmeillä kankaan pinnalla eikä imeytyä siihen.

Naatula on erityisesti paneutunut hydrofiilisiin kankaisiin.

Hän oli Finlaysonin tehtaalla jo vuonna 1985 kehittelemässä tuoteperhe Actionia, joka on edelleen tuotannossa ja yksi Foxan tärkeimmistä kangastuoteperheistä.

Kankaat testataan Suomessa, tehdään Aasiassa

Finlaysonin Forssan yhtiö siirsi kankaiden tuotantoa Aasiaan, ja sen lopettamisen jälkeen tuotantoa on jatkanut Foxa, jonka palvelukseen Naatulakin siirtyi.

Kankaat tehdään edelleen Aasiassa, mutta Foxa vastaa niiden kehityksestä ja testauksesta.

Foxan kankaita käyttävät vaatteissaan muun muassa Puolustusvoimat ja lastenvaatevalmistajat. Niistä tehdään myös työvaatteita esimerkiksi metsureille ja moottorikelkkailijoille.

Euroopassa kankaita tehtiin vanhoilla koneilla. Aasiassa kaikki koneet ovat uusia ja volyymit suuria. Meidän tehtävämme on valvoa, että laatu säilyy.

Kerran kehittelimme golfin pelaajille kangasta, ja materiaali oli ihana.

Tuotteesta alkoi kuitenkin tulla paljon palautetta, ettei vaate pidä vettä. Kun asiaa selviteltiin, ilmeni, että kangas piti täysin, ja saumat oli teipattu, mutta valmistusvaiheessa saumojen päältä oli ajettu ompelukoneella. Nämä reiät päästivät veden läpi.

Varmin sadevaate on perinteinen sadetakki

Edelleen varmin sadevaate on perinteinen sadetakki.

Mutta se päällä ei kannata paljon liikkua. Tulee kuuma.

Lähde: Sadeasun vesipilariluku kannattaa tarkistaa – Perinteinen sadeasu on yhä se pitävin | Aamulehti

Kategoria(t): Varusteet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.