Haukkuvalla lintukoiralla metsästävän varusteet

Pystykorvalla metsäkanalintuja metsästettäessä varustuksen määrittelee lähinnä käyttökelpoisuus ja tarkoituksenmukaisuus.

Metsästyskoirana se on kulkenut suomalaisten mukana vuosisadasta toiseen ollen korvaamaton apu metsästyksessä ja samalla oiva seurakoira.

Reissuilla kuljetaan pääasiassa kahdestaan koiran kanssa ja siksi varustuksen tulee olla omatoimiseen eränkäyntiin sopivaa.

Laajoissa kairoissa kulkevan ja pystykorvalla metsästävän henkilön tärkein varustus on kunnollinen reppu. Näitä on perinteistä mallia olevia sekä uusia yhdistettyjä rinkka/asekotelo mallisia.

Repun tai kantolaitteen tulee olla selkää tukevaa mallia ja siihen tulee mahtua reilusti metsästystä varten päivän tai useamman varusteet.

Repun tulee olla tehty sellaisesta kankaasta, että se ei pidä ääntä jos oksat kuljettaessa raapaisevat sitä, eikä sen kiinnikkeet tai soljet saa pitää ääntä.

Eberlestock X1E asekotelo reppu

Satularepussa, jossa on helppo kantaa päivän tarvikkeet matkassaan ja koiramiehelle soveltuu reppu, joka haluaa pitää kädet kokonaan vapaina aseen kantamisesta.

Taskut ja itse repun suu tulisi olla varustettu kunnollisilla läpillä, jotta roskat ja kosteus eivät kulkeutuisi sisälle reppuun.

Sen tulee olla myös sellainen, että se ei kolhi tai naarmuta arvokasta asetta.

Repussa on hyvä olla kunnon kirves tulenteko varten

Tulitikkuja, narua, gps tai kompassi, metsästyskartta, nokipannu, sokeria, kahvia tai teetä, kuksa, pieni ensiapurasia, vessapaperia, sanomalehti ja pohjoisen metsissä usein loue tai kota yöpymistä tai suojautumista varten.

Osaavat erämiehet voivat yöpyä myös hongalla eli rakotulilla. Lisäksi repussa voi olla koiralle jotain lisäenergiaa.

Hyvä ja terävä puukko kuuluu itseään kunnioittavan koiramiehen perusvarustukseen. Kaikenmaailman survival viritykset voi heittää surutta menemään.

Kivääri tai yhdistelmäase on koiramiehen työkalu, jossa on oltava riittävän laadukas kiikari. Sen tulee olla pikajaloilla paikalleen kiinnitettävä.

Suurennus voi olla kiinteä 6. tai säädettävä esim. 3-9.

Lintujahdissa katselukiikari on hyvä apuväline

8×30 katselukiikari, jolla varmasti löytää lymyävän linnun aamu- tai iltahämärässäkin.

Siinä on silmälaseja käyttävän ihmisen kannalta tärkeät kumiset okulaariosat, jotta laseja ei tarvitse poistaa kiikareilla katsottaessa.

Myös hanhestajan tärkein apuväline on laadukas katselukiikari.

Näiden lisäksi muutama patruuna luoti- ja haulipiippuun

Haulipatruunaksi riittää linnunmetsästyksessä normaali haulipanos, sillä haulipiipulla tulee ampua vasta silloin, kun linnun voi varmasti pudottaa yhdellä laukauksella.

Haulipatruunaksi tulee valita se patruunamerkki ja haulikoko, joka antaa radalla kokeiltaessa omassa aseessa tasaisimman peiton sekä hyvän upotuksen.

Kaikista varusteista tulee äänettömän kulkemisen varmistamiseksi poistaa helisevät vetimet sekä napit ja korvata ne äänettömillä vaihtoehdoilla.

Riistaviettinen koira

Kuten kaikessa koiratoiminnassa, myös pystykorvan kanssa metsästäessä on osattava ”lukea koiraa”.

Koiranlukutaitoa ei voi oppia tai opettaa sanallisesti eikä kirjallisesti, se on koettava. Koiraa ja sen toimintaa, sekä sen sanattomia merkityksiä, ilmeitä ja eleitä, oppii lukemaan vain viettämällä aikaa koiran kanssa metsällä.

Avuksi toki on, jos mukana on ihminen, jolla tätä kokemusta jo on.

Haukkuvalla lintukoiralla metsästävän varusteet | Rovaseudun Pystykorvakerho ry.

Kategoria(t): Riistanhoito. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.