Neuvostoliiton kaatuminen romahdutti isojen villieläinten kannat

Hirvet, karhut ja villisiat kärsivät, kun kaaokseen ajautunut yhteiskunta ei pystynyt suojelemaan niitä. Susille ajat sen sijaan olivat lihavat.

Neuvostoliiton hajoaminen vuonna 1991 pienensi tuntuvasti isojen nisäkäslajien kantoja entisissä neuvostotasavalloissa, kertoo tuore tutkimus. Sen mukaan todennäköiset syyt olivat salametsästys ja eläinsuojelun rapautuminen.

Kansainvälinen tuki olisi tuolloin ollut tarpeen, tutkija sanoo.

Villisiat, hirvet ja ruskeakarhut vähenivät 1990-luvun alussa useimmilta Venäjän alueilta, vaikka lajien elinympäristöt ja -vaatimukset poikkeavat voimakkaasti toisistaan, kertoo yhdysvaltalaisen Wisconsin-Madisonin yliopiston tutkija Eugenia Bragina.

Eri syyt vaikuttivat eri eläimiin, Bragina sanoo.

Esimerkiksi villisikojen hän arvelee kärsineen siitä, ettei niitä varten enää istutettu viljaa, kuten Neuvostoliitossa oli ollut tapana riistan houkuttelemiseksi ja lihottamiseksi.

Yllättäen yhden lajin kannat kääntyivät nousuun: Neuvostoliitossa oli kannustettu monin tavoin metsästämään susia, mutta yhteiskunnan hajotessa ympäriltä sudet saivat olla ihmisiltä rauhassa.

Bragina ja hänen tutkijatoverinsa arvioivat, että ensimmäisenä vuosikymmenenä susikanta kasvoi 150 prosenttia, mikä puolestaan verotti hirvikantaa.

Ilvekset vähenevät yhä

Kun köyhyys lisääntyi nopeasti, ei ihmisillä tietenkään ollut resursseja villieläinten suojeluun. Mielestäni kansainvälisten luontojärjestöjen olisi pitänyt silloin valpastua ja keksiä keinoja eläinten auttamiseksi, Bragina sanoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa.

Hän kehottaa ottamaan tästä opiksi, jotta tulevaisuudessa ei käy niin, että yhtäkkiä huomataan merkittävien lajien joutuneen vaaraan

Neuvostoliiton kaatuminen romahdutti isojen villieläinten kannat | Yle Uutiset | yle.fi.

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s