Kävely pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta

Astelu parantaa aivojen verenkiertoa rytmikkäillä paineaalloilla.

Kävely lisää aivojen verensaantia. Syy ei ole vain se, mikä tulee ensimmäisenä mieleen. Voisi kuvitella, että liikunta vilkastuttaa verenkiertoa aivoissa siinä kuin muuallakin kehossa.

Mekanismi on kuitenkin yllättävämpi. Se perustuu askelten painallukseen ja rytmiin, kertoivat tutkijat Experimental Biology 2017 -konferenssissa Chicagossa.

Jalan painallus maata vasten saa paineaallot nousemaan valtimoita pitkin niin, että verenkierto aivoihin voimistuu.

New Mexico Highland -yliopiston tutkijat ovat aiemmin osoittaneet, että juostessa käy samoin. Kävely ei saa aikaan yhtä voimakkaita paineaaltoja kuin juoksu, mutta kävelynkin vaikutus näkyy selvästi.

Kävely saa aikaan suurempia muutoksia aivojen verenkierrossa kuin pyöräily. Pyörää polkiessa jalka ei tee askelpainallusta tosin kuin kävellessä ja juostessa.

Painalluksen lisäksi ratkaisevaa on rytmi. Tutkijoiden mukaan reipaan kävelyn rytmi noudattaa sydämen omaa sykettä, joka on noin 120 lyöntiä minuutissa. Tällä menolla verta pumppautuu entistä enemmän aivoihin.

Kokeissaan tutkijat mittasivat verta päähän tuovan valtimon virtausta ja valtimoiden paksuutta ultraäänellä. Mittauksista selvisi, kuinka paljon verta aivoihin virtasi.

Lähde: Kävely on hyväksi aivoille, koska se pumppaa verta päähän – pyöräilyllä ei ole samaa vaikutusta – Tiede – HS.fi

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.