Tutkimus: Koirien perinnölliset sairaudet luultua yleisempiä

Koirien perinnölliset sairaudet ovat luultua yleisempiä, selviää uudesta tutkimuksesta. Joka kuudennen testatun koiran havaittiin kantavan vähintään yhtä testatuista sairaudelle altistavista geenimuodoista perimässään.

Lisäksi joka kuudes testatuista geenimuodoista pystyttiin tunnistamaan myös sellaisissa roduissa, joissa sitä ei ollut aiemmin havaittu.

Huomasimme, että yllättävän useiden koirien perinnöllisten sairauksien esiintyvyys on todellisuudessa paljon laajempaa kuin alkuperäistutkimuksissa on päätelty, kertoo professori Hannes Lohi Helsingin yliopiston koiragenetiikan tutkimusryhmästä.

Kuten jokainen ihminen, jokainen koirakin kantaa kaikella todennäköisyydellä perimässään alttiutta jollekin perinnölliselle sairaudelle. Näin ollen otaksumme lukumäärien kasvavan tästä edelleen testattujen geenimuotojen, rotujen ja yksilöiden määrän lisääntyessä, jatkaa tohtori Jonas Donner Genoscoper Oy:stä.

Tutkimuksessa testattiin noin sata perinnöllistä sairautta lähes seitsemältätuhannelta koiralta, jotka edustavat noin 230 rotua. Tutkijoiden mukaan tuloksia voidaan hyödyntää sekä koirien jalostuksessa että eläinlääketieteellisessä diagnostiikassa.

Tutkimuksessa olivat mukana suomalainen eläingenetiikkaan ja geenitestaukseen erikoistunut yritys Genoscoper Oy sekä Helsingin ja Pennsylvanian yliopistot. Tutkimus on julkaistu Plos one -tiedejulkaisussa.

Lähde: Tutkimus: Koirien perinnölliset sairaudet luultua yleisempiä – Savon Sanomat

Kategoria(t): Riistanhoito Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.